Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I dag torsdag röstar också det polska parlamentet om ett lagförslag som innebär att landets abortförbud ska skärpas ytterligare. Den här gången ska även abort av allvarligt skadade foster förbjudas, skriver debattören. Bild: Czarek Sokolowski

Coronakrisen utnyttjas för att inskränka kvinnors och hbtq-personers rättigheter

När coronakrisen gjort demonstrationer olagliga tar regeringarna i Polen och Ungern tillfället i akt för att förbjuda abort, sexualundervisning och könskorrigering. Dessa attacker på kvinnors och transpersoners rättigheter måste stoppas, skriver Vänsterpartiets Malin Björk.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den officiella anledningen till att det ungerska parlamentet röstat för undantagstillståndet som nu gett deras premiärminister Viktor Orbán i princip oinskränkt makt på obestämd framtid var coronaläget. Men som väntat såg Orbán och hans regeringsparti Fidesz de nya coronalagarna som ett perfekt tillfälle att få igenom lagar på helt andra områden utan störande demokratiska processer. Tydligen tyckte regeringen att det brådskade särskilt med att trampa på transpersoners rättigheter mitt under brinnande coronakris. Tanken med en av de nya lagarna är att det inte längre ska vara tillåtet att byta juridiskt kön. På alla officiella identitetshandlingar ska kategorin “kön” tas bort. Istället ska det stå vilket ens “kön vid födseln” var. Därmed erkänns inga könskorrigeringar. Det är en allvarlig backlash för rättigheter som hbtq-rörelsen kämpat i många decennier för, och en del av den ökande homo- och transfobin i Ungern, orkestrerad av regeringen.

Massiva folkliga protester

I dag torsdag röstade också det polska parlamentet om förslag som går ut på att skärpa landets abortförbud ytterligare. Den här gången ska även abort av allvarligt skadade foster förbjudas. Även ett förslag om att förbjuda i stort sett all sexualundervisning återremitterades till utskottet. I förslaget likställs homosexualitet med pedofili. Förra gången dessa lagförslag var aktuella stoppades de tack vare massiva folkliga protester, när kvinnor klädda i svart gick ut i hundratusentals på gator och torg. Men nu, i skyddet av coronalagarna, behöver PiS-regeringen inte oroa sig över några demonstrationer. De har ju förbjudits med hänvisning till smittorisken.

Men med hjälp av internationellt och nationellt tryck lyckades vi idag ändå se till att lagförslagen snarare än att gå vidare nu skickas till ansvarigt utskott. Där kommer arbetet fortsätta, med oviss utgång. Men det ger oss mer tid att mobilisera och sätta stopp för dessa attacker.

Öppet brev

Så trots att vi inte längre kan demonstrera på gator och torg kan och måste vi alla protestera mot dessa attacker på våra grundläggande rättigheter på alla andra sätt vi kan komma på. Själv har jag tillsammans med EU-parlamentets aborträttsnätverk All of us skrivit ett brev till det polska parlamentet där vi pekar på det orimliga i de föreslagna lagändringarna. På kort tid samlade vi ihop signaturer från 89 EU-parlamentariker från olika partigrupper. Tillsammans med NGO:s och civilsamhället mobiliserar vi också protester på nätet.

Men även om vi inte längre kan demonstrera på gator och torg kan och måste vi alla protestera mot dessa attacker på våra grundläggande rättigheter på alla andra sätt vi kan komma på

Senare i veckan röstar även EU-parlamentet om en resolution om hanteringen av coronaviruset. Där har jag sett till att vänstergruppens textförslag tydligt fördömer attackerna på kvinnor och transpersoner i Polen och Ungern. Jag och mina vänner i All of us försöker se till att även parlamentets slutliga resolution innehåller skarpa fördömanden av dessa attacker.

Genom kontakter med organisationer och aktivister i och utanför Polen som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter vet jag att tryck utifrån uppskattas och hjälper till att driva den politiska dagordningen i rätt riktning. När samma polska regering försökte införa samma drakoniska abortlagar 2016 bjöd All of us in ett gäng polska aktivister till EU-parlamentet i Strasbourg. Vi fick också igenom en bra resolution som fördömde den polska regeringens planer på ytterligare abortförbud. Det ledde till medierubriker i både Polen och andra länder.

Absurda anklagelser

I november bjöd jag tillsammans med EU-parlamentets hbtq-grupp också in polska hbtq-aktivister för att tala om de många lokala polska parlament som deklarerat sig som “hbtq-fria zoner” eller antagit andra hbtq-fientliga deklarationer. En av aktivisterna som gjort en “hatets karta” över dessa områden har nu stämts för “ärekränkning” av flera av de PiS-styrda regionerna. Vi har haft mejlkontakt där han beskriver hur tufft det är att ha en domstolsprocess hängande över sig, även om anklagelserna ter sig absurda. Med tanke på hur regeringspartiet PiS även kontrollerar landets domstolsväsen går det inte att lita på att aktivisten kommer att frikännas. Att ett EU-land saknar ett oberoende domstolsväsende är i sig oacceptabelt.

Nu måste vi från alla håll försvara kvinnors och transpersoners rättigheter. Det gäller inte minst Sveriges alla ministrar som i olika sammanhang träffar kollegor från andra länder. Högerkonservativa regeringar som de i Polen och Ungern kommer inte att nöja sig med att inskränka kvinnors eller hbtq-personers rättigheter. Orbán har redan redan använt coronaviruset som förevisning för att stänga landets gränser för flyktingar. Personer som av hans regering anses sprida falska nyheter ska kunna straffas med upp till fem års fängelse. I Polen har flera ministrar också använt corona för att stoppa viktigt klimatarbete. Vi har alla ett ansvar att stå upp för våra grundläggande rättigheter – även i coronatider.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker och hbtq-politisk talesperson