Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civilförsvaret ska bygga på frivillighet

Att engagera sig i en frivilligorganisation ska aldrig vara ett tvång. Att göra det obligatoriskt för nyanlända att delta i en sådan för att öka integrationen leder fel, skriver Åsa Lindestam (S) och Paula Holmqvist (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Civilförsvaret, 5/3

Lotta Olsson, Moderatkvinnor, föreslår på GP Debatt att frivilligorganisationer kan användas som en del i integrationsarbetet. Olsson menar att deltagandet för nyanlända kan göras obligatoriskt och försörjningsstödet bygga på aktivt deltagande.

Som socialdemokratiska ledamöter i riksdagens försvarsutskott träffar vi ofta representanter för frivilligorganisationerna på försvarsområdet. Det arbete som dessa utför är ovärderligt och vi känner en ödmjuk stolthet över alla kvinnor och män som på detta sätt engagerar sig på sin fritid. Detta hängivna engagemang förtjänar all respekt.

Inte rätt väg att gå

Det är bra att Olsson söker finna vägar som främjar integrationen. Vi är dock inte lika säkra på att det förslag som presenteras är rätt väg att gå. Frivilligorganisationerna bygger på frivilligt deltagande. Det frivilliga engagemanget skapar en speciell dynamik som måste värnas. Frivilligorganisationerna är inkluderade och det är bra om fler nyanlända genom dessa finner vägar in i det svenska samhället. Vi välkomnar frivilligorganisationerna som arenor för integration och möten mellan människor.

Frivillighet viktig

För att behålla den speciella dynamik som präglar frivilligorganisationerna tycker vi dock att det är viktigt att betoningen fortsatt vilar på frivillighet. Att engagera sig i en frivilligorganisation ska aldrig vara ett tvång och dessa organisationer ska inte tvingas till den administration som skulle följa av tvingande och villkorat deltagande för vissa grupper. Frivilligorganisationerna ska vara just frivilliga och en plats där medlemmarna deltar på lika villkor.

Åsa Lindestam (S)

vice ordförande riksdagens försvarsutskott

Paula Holmqvist (S)

ledamot riksdagens försvarsutskott