Civil olydnad är viktig för demokratin

Att Elin Ersson stoppade avvisningen till Afghanistan är modigt och tyder på stort civilkurage och medmänsklighet. Civil olydnad har varit en viktig del av utvecklingen av demokratiska samhällen, skriver Malin Björk (V) EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 23/7 lyckades den 21-åriga Elin Ersson stoppa en avvisning till Afghanistan genom att ställa sig upp på flygplanet så att det inte kunde komma upp i luften förrän mannen fördes av planet. Livesändningen hon gjorde på Facebook har spridit sig fenomenalt och Elin har med rätta hyllats för sitt civilkurage världen över.

Men naturligtvis finns det dem som inte är nöjda. Twitter och andra sociala medier är översållade av hatare som vräker ur sig vidrigheter över Elin. Den vanliga bruna svansen som rycker ut och attackerar alla oss som står upp för asylrätt och feminism, eller något annat de ogillar.

ANNONS

Upprörd över stoppad avvisning

Mer förvånande är det kanske att Moderaternas gruppledare Tobias Billström är så upprörd och irriterad över Elins modiga handlade att han ägnar det hela ett argt Facebookinlägg. Där ger han sig på 21-åringen, men också mig och Centerns riksdagsledamot Abir Al-Sahlani eftersom vi också agerat för att stoppa avvisningar.

Mycket riktigt, i april 2014 ställde jag mig upp på ett plan som var tänkt att separera Ghader Ghalamere från sina två små barn och med fara för hans liv avvisa honom till Iran. I Billströms konspiratoriska och cyniska värld är det ett kampanjstunt. Det säger mer om vilka maktspel han ägnar sig åt än något annat.

Att mitt plan, bokat sedan länge, skulle väljas av Migrationsverket för en avvisning kan jag inte påverka. Däremot, när jag väl befann mig i den situationen hade jag ett val: att försöka göra något, eller att som en lort, inte göra någonting. Jag agerade som medmänniska och förälder och ställde mig upp. Ghader skickades inte med planet, och han fick senare uppehållstillstånd och lever med sin familj i Sverige. Som sig bör.

Politik är också personligt

Partipolitiskt och parlamentariskt arbete är något systematiskt, långsiktigt, rena rama uthållighetstestet skulle nog vissa hävda. Jag har ett grundmurat engagemang och tro på det politiska och parlamentariska arbetet. Men politiken är också något personligt och intuitivt, där ens politiska övertygelse i bland ställs inför mycket konkreta situationer. Så var det i mitt fall.

ANNONS

Att vägra lyda order, eller lagen, har alltid praktiserats. Civil olydnad har varit en viktig del av utvecklingen av demokratiska samhällen. Tvärtemot vad Billström hävdar är den inte planlös, den har ett politiskt mål, och utövas uppriktigt och transparent. Elin Erssons facebookfilm visar detta på ett tydligt sätt. Civil olydnad har haft en avgörande betydelse för flera rörelser, såsom fredsrörelsen, anti-apartheid-rörelsen och miljörörelsen. Nu används det av asylrättsrörelsen också. Det är ett fredligt sätt att ta ställning och försöka förändra händelsernas gång. Ett demokratiskt samhälle tål att folk utmanar lagar som är orimliga eller implementeras på ett orimligt sätt.

Men låt oss inte vara naiva, det är inte bara formen civil olydnad, som Elin Ersson, jag själv, och många andra någon gång valt, som upprör. Faktum är att solidaritet och medmänsklighet alltid ogillats och undertryckts av högern. Om denna medmänsklighet dessutom uttrycks för flyktingar eller migranter, vilka stora delar av högern gjort till sin valfråga att attackera, då vredgas dem.

I linje med europeiska högern

Billström nöjer sig dock inte bara med att misstycka, utan kräver också att denna typ av solidaritet och medmänsklighet ska straffas i större utsträckning. Det är helt i linje med vad den europeiska högern driver. De vill att alla som agerar i solidaritet med flyktingar, oavsett om det är för att försöka rädda liv till havs, hjälpa flyktingar och migranter över livsfarliga passager i Alperna, eller erbjuda husrum och mat, ska misstänkliggöras och försöker konsekvent kriminalisera alltfler handlingar som asylrättsaktivister utför.

ANNONS

Men medmänsklighet kan inte straffas bort.

Många som backar

Så medan Billström vill att rättsväsendet ska slå ner med full kraft på den 21-åriga Elin Ersson, så vill jag bara säga från hela mitt hjärta: stå på dig Elin, vi är så många som backar dig. Det är du och de nätverk av asylrättsaktivister som agerar runtom i Sverige för att stödja ensamkommande, fixa boenden, skolor, jobb, advokater, som visar vägen till ett medmänskligt och solidariskt samhälle. Och det är ett sådant samhälle de flesta av oss vill bygga och leva i tillsammans.

Malin Björk (V)

EU-parlamentariker

ANNONS