Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan idag bor 200 000 unga vuxna hemma hos sina föräldrar trots att de inte vill. Den siffran riskerar att öka om hyrorna chockhöjs. Vi vet från tidigare undersökningar att unga vuxna är en ekonomiskt utsatt grupp med små marginaler, skriver debattörerna. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Redan idag bor 200 000 unga vuxna hemma hos sina föräldrar trots att de inte vill. Den siffran riskerar att öka om hyrorna chockhöjs. Vi vet från tidigare undersökningar att unga vuxna är en ekonomiskt utsatt grupp med små marginaler, skriver debattörerna. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Chockhöjningen av hyrorna kommer slå sönder ungas ekonomi

De årliga hyresförhandlingarna är i full gång och fastighetsägare över hela Sverige har krävt chockartade hyreshöjningar på runt tio procent - en ekonomisk omöjlighet för många hyresgäster, inte minst unga och studenter, skriver Ola Palmgren och Alexander Wilson van Deurs.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att vara ung eller student innebär ofta att leva med knappa marginaler och osäkra inkomster. När Sverige nu går mot lågkonjunktur hotas de extrajobb och extratimmar som många unga är beroende av för att få ekonomin att gå ihop. Ungdomsarbetslösheten ligger redan över 20 procent och riskerar nu att öka ytterligare. Minskade inkomster kombinerat med stigande priser på allt från mat till kollektivtrafik är illa nog. Att fastighetsägarna dessutom vill chockhöja hyrorna kan bli sista ingrediensen i en riktigt giftig cocktail som slår omkull ekonomin för tusentals unga och bokstavligen tvingar dem att lämna de lägenheter man kämpat så hårt för.

Utsatt grupp

Redan idag bor 200 000 unga vuxna hemma hos sina föräldrar trots att de inte vill. Den siffran riskerar att öka om hyrorna chockhöjs. Vi vet från tidigare undersökningar att unga vuxna är en ekonomiskt utsatt grupp med små marginaler. 39 procent av alla mellan 20-27 år har mindre än 6000 kronor kvar per månad när kostnaderna för boendet är betalt och 45 procent har behövt ta emot ekonomisk hjälp från familj eller vänner under senaste året.

Hyreshöjningar på uppåt tio procent riskerar att kraftigt försämra den redan utsatta positionen som många av Sveriges unga befinner sig i. Det handlar inte bara om risken att tvingas flytta hem till föräldrarna igen, det ökar också risken att bli utnyttjad på bostadsmarknaden. Både Hyresgästföreningen och jagvillhabostad.nu möter konstant unga, framför allt kvinnor, som utsätts för sexuella trakasserier på bostadsmarknaden av människor som utnyttjar den utsatta situation man är i när man letar efter en bostad och inte har råd att betala hur höga hyror som helst.

Höj bostadsbidragen, inför statliga förmånliga bygglån och en kommunal byggbonus för att förmå marknaden att bygga bostäder som unga faktiskt har råd med

Samtidigt har fastighetsägarna haft miljardvinster och stigande marginaler i flera decennier. De privata fastighetsägarna Heimstaden, Rikshem, Wallenstam och Balder har totalt nästan 100 000 lägenheter i Sverige och gjorde vinster som motsvarar 37 procent av hyresintäkterna. Därför är det enda rimliga att fastighetsägarna håller tillbaka sina hyreskrav.

Men det räcker inte. Om situationen för unga på bostadsmarknaden inte ska försämras ytterligare när byggandet nu faller och priserna ökar behöver även politiken agera. Höj bostadsbidragen, inför statliga förmånliga bygglån och en kommunal byggbonus för att förmå marknaden att bygga bostäder som unga faktiskt har råd med. Dessvärre lyser sådana reformer helt med sin frånvaro i både Tidöavtalet och regeringens budget.

Kom igen fastighetsägare och politiker. Alla säger ni att det är viktigt att unga ska kunna flytta hemifrån och bli självständiga. Visa nu att ni menar det och att det inte bara är tomt prat.

Ola Palmgren, talesperson ungas boende Hyresgästföreningen

Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande jagvillhabostad.nu