Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Cheferna är lösningen på ineffektiva och dyra byggen

Ge chefer på alla nivåer mandat och utrymme att ta det ansvar för helheten som de i teorin redan har, skriver Kajsa Hessel, Byggcheferna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Byggbranschen, 28/6

Ramirent skriver klokt att byggbranschen har ett gemensamt ansvar för en billigare, säkrare och effektivare byggproduktion. De lyfter fram helhetsansvaret som en nyckel och föreslår sig själva som en ny typ av aktör för detta ansvar.

Byggcheferna, med 17 000 medlemmar, är helt överens om helhetsansvaret. Däremot håller vi inte med om förslaget till lösning, av den enkla anledningen att denna typ av aktör med ansvar för helheten redan finns: cheferna i branschen.

Byggproduktion är personalintensiv verksamhet och ledarrollen är komplex. I ett byggprojekt samlas många led av underentreprenörers medarbetare för att samarbeta. Effektiva team skapas när människor kommer samman och spelar efter samma spelregler. Men i ett byggprojekt finns inte en ledningsgrupp, en företagskultur och en uppsättning spelregler, som håller ihop människorna, utan många olika. Det innebär att ingen tar ansvar för helheten och då går effektiviteten förlorad.

Det är inte ännu ett aktörsled i en redan lång byggkedja som gör att byggbranschen utvecklas i takt med tiden.

Boverket har i en rapport, som intensivt diskuterats i branschen under våren, kartlagt orsaker till ineffektivitet. De pekar tydligt på att det handlar om hur vi leder de personella resurserna. Myndigheten har därför påbörjat ett pilotprojekt för att närmare undersöka styrning, ledning och företagskultur i byggprojekt.

Det är inte ännu ett aktörsled i en redan lång byggkedja som gör att byggbranschen utvecklas i takt med tiden.

Det vi tillsammans behöver göra är att nutidsaktivera ledarskapet: ge chefer på alla nivåer mandat och utrymme att ta det ansvar för helheten som de i teorin redan har. Och som är självklart i andra branscher. Alla tittar uppåt; medarbetare gör som närmaste chefen gör. Det gör alla chefer till kulturbärare. Utan en sund kultur blir inga byggen riktigt bra.

Byggcheferna utmanar gärna Ramirent i denna fråga i Almedalen: kom och diskutera hur vi bygger en vinnande företagskultur som gör samhällsbyggnad säker, effektiv och attraktiv för fler.

Kajsa Hessel

ordförande Byggcheferna