Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inom asylrätten tillämpas principen “the benefit of the doubt”. Vi ska vid tvivelsmål i asylärenden ge skydd till den som söker det. Tillämpa den principen, skriver debattören.

Chansa inte med människors liv

Analysen att det finns områden i Afghanistan som är säkra delas inte av alla, bland annat Tyskland som till skillnad från Migrationsverket gör en helt annan bedömning av säkerheten Kabul. Migrationsverket bör ompröva sina tidigare ställningstaganden, skriver advokat Sebastian de Ciutiis.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Ensamkommande, 21/8

Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef, inleder sin replik på ämnet unga ensamkommande afghaner med att konstatera att det inte råder några tvivel om att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt. Det är en bra start. Fredrik Beijer väljer därefter att fokusera sin replik på att delar av Afghanistan är säkra. Det han skriver i den här delen förtjänar att bemötas.

Migrationsverkets avslagsbeslut motiveras regelmässigt med att de tre stora städerna Kabul, Mazar-e-Sharif och Herat är säkra. Detta grundas på Migrationsverkets analyser av säkerhetsläget i landet. Det är lätt att få intryck av att dessa är oomstridda. Det är de inte.

Migrationsverkets bedömning går exempelvis stick i stäv med den som görs av den afghanska flyktingministern. Även Tyskland har på grund av det mycket allvarliga säkerhetsläget valt att i princip frysa alla utvisningar till Afghanistan. Det finns alltså mer än ett sätt att bedöma säkerhetsläget i Afghanistan. Tysklands ställningstagande är särskilt intressant eftersom det är just säkerhetsläget i Kabul som föranlett Tysklands beslut. Migrationsverkets egen analys av Kabul skiljer sig alltså från den som de tyska myndigheterna gjort.

Det vi med säkerhet kan säga om säkerhetsläget är följande: Ungefär en tredjedel av Afghanistan kontrolleras av talibanerna. Människor mördas i militära räder, rånas, kidnappas eller våldtas vid vägspärrar. Bomber exploderar dagligen. På detta riskerar unga män att utsättas för grova sexuella övergrepp. Att kvinnor som grupp är extremt utsatta råder det inget tvivel om.

Gott om tvivel

Inom asylrätten tillämpas principen ”the benefit of the doubt”. Vi ska vid tvivelsmål i asylärenden ge skydd till den som söker det. Redan av den omständigheten att Tyskland gjort en helt annan bedömning än Migrationsverket bör vi kunna dra slutsatsen att tvivlet finns där. Inte desto mindre talar Fredrik Beijer om att Migrationsverket tar ansvar genom att förlita sig på sina egna analyser. Det ansvarstagandet i dagens läge vore emellertid något helt annat.

Att ta verkligt ansvar skulle vara att ompröva sina tidigare ställningstaganden, att inte chansa med människors liv och att ge de afghanska unga den prövning de förtjänar. Det ansvaret vilar inte på politikerna. Inte heller duger det att förlita sig på att domstolarna rättar till felaktiga beslut. Ansvaret vilar på dig, Fredrik Beijer, och ingen annan.

Sebastian de Ciutiis

advokat på Epsilon advokatbyrå