Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Framtiden tar alltid avstamp i historien och det finns ränder som är svåra att få bort, skriver debattören. Bild: Jessica Gow
Framtiden tar alltid avstamp i historien och det finns ränder som är svåra att få bort, skriver debattören. Bild: Jessica Gow

Centern är i ett viktigt avseende ett ytterkantsparti

Törnqvist tycks glädja sig åt att den organiserade liberalismen har det svårt i dag. Liberalernas problem ser han som en öppning för Centern, vilket är precis det jag varnat för, svarar Allan Stutzinsky (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

2/1 Centerpartiet är inget liberalt alternativ

4/1 Centerpartiet är det bästa liberala alternativet

Mitt inlägg om Centerns ideologiska vilsenhet har provocerat den centerpartiske riksdagskandidaten Max Törnqvist till en replik. Redogörelsen för Centerns otäcka historia avfärdar han med att ”alla partier har ett förflutet”. Vad som räknas – säger Törnqvist – är inte historien utan vad partiet kan göra i dag. Ett något märkligt uttalande från ett parti som i andra fall anser att en otäck historia räcker för brännmärkning i all framtid.

Törnqvist summerar vad han menar att partierna har uträttat den gångna mandatperioden.

Värna skattemoralen

Han hånar Liberalerna för att inte ha uppnått annat än avskaffad värnskatt för höginkomsttagare. Vad Törnqvist missar är att den reformen inte handlar om att gynna höginkomsttagare, utan om att återupprätta och värna skattemoralen. När ett avdrag blir mer värt än en inkomst eroderas skattemoralen snabbt. Dessutom är det alltid de som har störst avdrag som gynnas av höga marginalskatter. Den reformen är ett exempel på att Liberalerna vågar stå för ett samhälleligt allmänintresse, även när politiken lätt kan utmålas på det populistiska sätt som Törnqvist lånar sig till.

Samtidigt som Törnqvist förklarar att Centern har gått från att ha varit ett intresseparti för mark- och skogsägare till att bli ett idéparti, framhåller han stolt stärkt äganderätt för skogsägare och ett uppluckrat strandskydd som Centerns viktigast framgångar. Det är nästan plågsamt tydligt vems ärenden Centern går.

Dessutom är Centern i ett viktigt avseende ett ytterkantsparti. Inget annat parti är marknadstalibaner på samma sätt som Centern.

Törnqvist tycks glädja sig åt att den organiserade liberalismen har det svårt i dag. Liberalernas problem ser han som en öppning för Centern, vilket är precis det jag varnat för. I en polariserad samhällssituation drabbas alltid ett liberalt idéparti. Ett sådant parti har inte en given väljarbas på samma sätt som ett intresseparti. Det är förklaringen till att Centern inte har riktigt samma problem. Dessutom är Centern i ett viktigt avseende ett ytterkantsparti. Inget annat parti är marknadstalibaner på samma sätt som Centern.

Även om jag inte brännmärker Sverigedemokraterna på samma sätt som Törnqvist, framstår det också för mig som uppenbart att det partiet inte är den bästa förvaltaren av den kraften.

Sverigedemokraternas framgångar beror inte, som Törnqvist tror, på teknikfientlighet, utan på att alla andra partier har låtit dom kidnappa den starkaste politiska kraften i dag. Nationalismen innefattar stor sprängkraft. Många har inte förstått att den kraften kommer i olika kärl, av vilka alla inte är negativa. Fel använd kan den emellertid leda till katastrof. Även om jag inte brännmärker Sverigedemokraterna på samma sätt som Törnqvist, framstår det också för mig som uppenbart att det partiet inte är den bästa förvaltaren av den kraften.

Törnqvist förakt för det förflutna är illavarslande. Framtiden tar alltid avstamp i historien och det finns ränder som är svåra att få bort.

Allan Stutzinsky (L), kandidat till kommunfullmäktige