Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna håller fast vid den politik som visade sig vara så framgångsrik under alliansåren, som Centerpartiet tidigare stod bakom. Ett kraftigt jobbskatteavdrag för alla som arbetar och en rejäl nedsättning av bolagsskatten för att gynna investeringar i Sverige, skriver debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT
Moderaterna håller fast vid den politik som visade sig vara så framgångsrik under alliansåren, som Centerpartiet tidigare stod bakom. Ett kraftigt jobbskatteavdrag för alla som arbetar och en rejäl nedsättning av bolagsskatten för att gynna investeringar i Sverige, skriver debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT

C stöttar en regering som lyckas sämst i Europa med jobb

Pandemins andra våg slår till med full kraft, konstaterar Rickard Nordin (C), helt korrekt. Synd då att han står bakom en budget som inte tog hänsyn till att smittspridningen kunde ta fart igen – och som därför i stort är överspelad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

25/11 Sänk inte pandemidrabbade företag med en skattechock

Hela branscher har i princip näringsförbud. Och Rickard Nordin talar om att han ska rivstarta ekonomin, i ett försök att kritisera Moderaternas skattepolitik. Har Centerpartiet helt missat det akuta läge som tusentals svenska småföretagare nu slåss emot?

Medan Moderaterna har en krisbuffert på 20 miljarder kronor för ytterligare krisåtgärder – så har Nordin skrivit under på en historisk skuldsättning av det svenska folket – utan att ta hänsyn till att vi befinner oss mitt i en kris. Till exempel driver man igenom eller öppnar för en rad olika skatter på detaljhandeln. Det är ett dråpslag mot de handlare som nu kämpar för överlevnad.

Kraftigt jobbskatteavdrag

Moderaterna håller fast vid den politik som visade sig vara så framgångsrik under alliansåren, som Centerpartiet tidigare stod bakom. Ett kraftigt jobbskatteavdrag för alla som arbetar och en rejäl nedsättning av bolagsskatten för att gynna investeringar i Sverige. Det är den politik som mer än någonsin hade behövts när Sverige nu har den fjärde högsta arbetslösheten i hela EU.

Moderaterna vill permanent sänka skatter på jobb och företagande, men till skillnad från januaripartierna prioriterar vi skattesänkningar som leder till fler jobb och ökad tillväxt.

Centerpartiet håller en regering under armarna som lyckats sämre än kanske något annat europeiskt land just när det gäller jobben och tillväxten. Och de inkomstskattesänkningar Centerpartiet drivit igenom leder inte till fler jobb.

Höjda bidragsnivåer

Lägg där till en rad symbolpolitiska skattehöjningar, återinförandet av en skatteklyfta mellan löntagare och pensionärer, ökat bistånd, samt höjda bidragsnivåer – och januaripartiernas budget är summerad. Moderaterna sänker skatten fyra gånger så mycket för pensionärer jämfört med Centerpartiet och regeringen.

Vi har genom hela krisen drivit på, dels med egna krispaket för att rädda jobb, men också för att förbättra regeringens förslag, vilket vi nu gjort ännu en gång. Eftersom regeringens omställningsstöd var för snävt och för krångligt, hade nyligen bara runt tio procent av de avsatta pengarna betalats ut. Denna felkonstruktion hade kunnat leda till en massutslagning av jobb och därför var det bra att Centerpartiet till slut gick med på Moderaternas förslag om att sänka kravet på omsättningsbortfall från 50 procent till 30 procent, för att få ta del av både omsättnings- och omställningsstödet. Det kommer att göra stor skillnad för många företag.

Vi hoppas att Centerpartiet även framöver kan vara med och driva igenom bra förslag tillsammans med oss moderater.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson