Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett föredöme är Globala gymnasiet i Stockholm som har serverat uteslutande vegetarisk mat i snart tio år. För pengarna som tidigare förbrukades på köttinköp har i stället en kock anställts som rejält höjt matkvaliteten, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ett föredöme är Globala gymnasiet i Stockholm som har serverat uteslutande vegetarisk mat i snart tio år. För pengarna som tidigare förbrukades på köttinköp har i stället en kock anställts som rejält höjt matkvaliteten, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Byt ut ekologiskt kött mot vegetarisk mat i skolorna

Skolorna och kommunpolitikerna i Göteborg bör satsa på en vetenskaplig klimatsmart skolmatsstrategi där ekologiska animalier ersätts av växtbaserade alternativ, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ekologisk mat är motsatsen till klimatsmart. Det visar en omfattande internationell studie "Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change" publicerad i Nature, där bland annat Stefan Wirsenius, forskare från Chalmers, har deltagit.

Ekologisk animalieproduktion använder sig av ekologiskt odlat foder som kräver mycket mer jordbruksmark än konventionell produktion. Det orsakar enorma koldioxidutsläpp från avskogning. Detta gäller även svensk mark. Ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade, enligt studien. För svenskt ekologiskt vete är skillnaden nära 70 procent.

Matproduktionen i världen hänger ihop via handel. Det mesta som odlas i Sverige är djurfoder och det importeras stora mängder kraftfoder från jordbruksmark i Brasilien som tidigare varit regnskog. När mer mark förbrukas för samma mängd mat ökar skogsskövlingen i världen.

En nödvändigt ersättning

Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten från 1,8 ton per svensk i dag till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårdsverkets rapport Hållbara konsumtionsmönster.

Livsmedelsverket förutsätter inte att skolmaten ska innehålla kött. Skolorna bör hålla nere mängden kött, servera mycket grönsaker och erbjuda minst en vegetarisk rätt som alla får ta av, enligt Livsmedelsverkets nya rekommendationer "Bra måltider i skolan". Det är bra för miljön, elevernas hälsa och minskar behovet av specialkost.

Ta efter lyckade exempel

Det finns därför goda möjligheter för skolorna i Göteborg att ta efter Djurgårdens Waldorfskola, med årskurs 0–9, som enbart serverar helt växtbaserad mat. Ett annat föredöme är Globala gymnasiet i Stockholm som har serverat uteslutande vegetarisk mat i snart tio år. För pengarna som tidigare förbrukades på köttinköp har i stället en kock anställts som rejält höjt matkvaliteten.

Skolorna och kommunpolitikerna i Göteborg bör därför satsa på en vetenskaplig klimatsmart skolmatsstrategi där ekologiska animalier ersätts av växtbaserade alternativ.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag