Byråkrati stoppar solel på en halv miljon villatak

Att skaffa solceller på sin villa är numera en god affär, men ändå gapar taken tomma. Stoppklossen är krångliga regelverk, som gör att villaägarna ger upp, skriver bland andra Fredrik Wirdenius, Vasakronan.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Dagens investeringsstöd har en lång kö med tusentals villaägare. Därför föreslår vi i Solelkommissionen att stödet ersättas med ett rot-avdrag för solceller. Rot är ett enkelt och välbekant system, som visat sig ha en enorm genomslagskraft för renovering av kök och badrum. Samma kraft behövs för att ställa om vårt energisystem, och därför hoppas vi att regeringen nu följer Energimyndighetens förslag och snarast inför sol-rot. Då kan en halv miljon villor börja producera solel!

Ovanligt väl lämpade tak

Vintern går mot sitt slut på Västkusten och villaägare börjar fundera på solel igen. I Sverige bygger vi särskilt robusta tak konstruerade för att bära hundratals kilo snö. Därmed är taken också ovanligt lämpade för solceller, vars vikt är ringa i jämförelse med snön. Tyskland, ett land med nästan samma solinstrålning som Sverige, har passerat en miljon solelanläggningar. Av de två miljoner villatak som finns i Sverige, är över en halv miljon utmärkta för solceller. Ändå gapar taken tomma och vi får i dag mindre än en tusendel av elen från solen.

ANNONS

Det finns en enkel och snabb lösning på problemet: sol-rot. Ett rot-avdrag för solceller på villatak ger villaägarna ett välbekant incitament som de känner förtroende för. De slipper långa kötider och osäkerheter kring den slutgiltiga investeringskostnaden, vilket innebär att utbyggnaden av solceller får en rejäl skjuts framåt.

Inför ett sol-rot

Solelkommissionen är ett nätverk som består av HSB, Vasakronan, JM, Solkompaniet och Telge Energi. Vår målsättning är att minst tio procent av Sveriges elbehov ska komma från solen år 2030, men för att det ska bli möjligt måste vi tillvarata landets välbyggda villatak för produktion av solel.

Regeringen har gjort det enklare för villaägarna och nu hoppas vi att de tar nästa steg och under 2017 inför sol-rot. Först då kan utbyggnaden av solceller få en rejäl skjuts framåt, så att en halv miljon villatak kan bidra till energiomställningen!

Fredrik Wirdenius

vd Vasakronan

Johan Skoglund

vd JM

Johan Öhnell

ordförande Solkompaniet

Mats Fagerström

vd Telge Energi

ANNONS