Med ett så kallad "specialserviceavtal" vill vissa rivningsföretag kliva in även på byggarbetsplatser och påstå att rivning av badrum, kök, lättväggar och betong kan bedrivas under detta avtal, skriver debattörerna.
Med ett så kallad "specialserviceavtal" vill vissa rivningsföretag kliva in även på byggarbetsplatser och påstå att rivning av badrum, kök, lättväggar och betong kan bedrivas under detta avtal, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani/TT

Byggnads krav på rivningsföretag fullt rimliga

Christina Gustafsson går i en debattartikel till attack mot Byggnads. Artikeln innehåller flera sakfel men i grund och botten handlar det om ännu en företagare som vill tjäna pengar genom att betala ut för låga löner till sina anställda. Det kommer vi aldrig att acceptera, skriver Tomas Emanuelsson och Parham Pour Bayramian, Byggnads Väst.

ANNONS
|

Replik

Kollektivavtal, 6/11.

Christina Gustafssons debattartikel är skriven med bakgrund i att hennes företag Masterservice riv och sanering i Göteborg AB jobbar med flera olika arbetsuppgifter i servicebranschen.

De går även in på byggarbetsplatser och river. De jobbar då med arbetsuppgifter som ligger under Byggnads kollektivavtal och verkar i en bransch som utsätter arbetarna för stora påfrestningar i form av asbest, annat farligt damm och vibrationer.

Garanterar rätt villkor

För oss på Byggnads är det självklart att i det läget stå på våra medlemmars sida och se till att de arbetar med rätt lön och i en säker arbetsmiljö.

Masterservice och andra företag har ofta ett så kallat ”specialserviceavtal” med lägre löner som är tecknat mellan Almega och Fastighets. Med detta avtal vill man kliva in även på byggarbetsplatser och påstå att rivning av badrum, kök, lättväggar och betong kan bedrivas under detta avtal. Dessa företag tecknar då hängavtal med Byggnads men tillämpar inte Byggavtalet.

ANNONS

Deras rivningsarbetare får inte samma lön som andra i byggbranschen som gör exakt samma jobb

Deras rivningsarbetare får inte samma lön som andra i byggbranschen som gör exakt samma jobb. I praktiken blir det en lönedumpning som vi aldrig kommer att acceptera.

Gustafsson skriver också att Byggnads ”hotar med att retroaktivt försöka värva medlemmar för att de ska få rätt lön och få skadestånd…”. Även detta är direkt felaktigt eftersom vi inte hjälper medlemmar som gått med i Byggnads efter att de råkat illa ut.

Arbetskraft utnyttjas

Däremot hjälper vi många medlemmar med problem de råkat ut för under sin medlemstid. Inte minst i just rivningsbranschen. Där finns många oseriösa företag som dumpar löner, struntar i arbetsmiljön och inte vill följa kollektivavtal.

Flera är från andra länder och har inte fått ut sin lön eller kommer med vibrationsskador efter att de jobbat för många timmar i sträck utan vila

Vi ser hur många människor utnyttjas. Flera är från andra länder och har inte fått ut sin lön eller kommer med vibrationsskador efter att de jobbat för många timmar i sträck utan vila. De har då skador som gör att de tappat kraft i sina armar och inte har känsel i sina fingrar och aldrig mer kan jobba med rivning.

Detta är en fråga som vi diskuterat länge och det står helt klart att rivning och asbestsanering ligger under Byggnads avtal.

Gustafsson debattartikel är skriven i frustration över att företaget inte får göra som de vill och betala ut lägre löner till sina anställda. Våra krav på en säker arbetsmiljö och korrekta löner enligt rätt kollektivavtal är dock helt rimliga. Det är inget vi kommer att backa från.

ANNONS

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst

Parham Pour Bayramian, avtalsansvarig Byggnads Väst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS