Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bygga om Konstmuseet kräver fler aktörer

En om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum är en av våra högst prioriterade frågor. För att nå dit krävs alla aktörer som vill möjliggöra århundradets konsthändelse, skriver Anna Rosengren och Anna Hyltze, kulturförvaltningen Göteborgs stad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Konstmuseet, 9/2

Göteborgs konstmuseum engagerar. Ett antal artiklar om Konstmuseet har publicerats på GP Debatt. Institutionen framhålls som en av Göteborgs främsta. Vi kan bara hålla med. Samtidigt kan vi konstatera att få verkar känna till att museet i dag lever upp till internationella krav för in- och utlån och att kulturförvaltningen arbetar aktivt för att realisera en om- och tillbyggnad av museet.

Framgångsrikt år

Med rekordpublik och rekordintäkter var 2017 ett mycket framgångsrikt år för Göteborgs konstmuseum. Nya och gamla besökare engagerades av museets utbud. Rembrandt, en av konsthistoriens främsta målare visades sida vid sida med Tove Jansson, en mångbottnad och folkkär bildberättare. Julia Peirone och Stenastipendiaternas samtidskonst satte lyhört fingret på några av samtidens viktigaste frågor.

Det är just förmågan att visa det breda och det smala, det samtida och det historiska som engagerar och gör Göteborgs konstmuseum till en levande plats. På museet finns kvalificerade medarbetare som målmedvetet och utifrån de unika samlingarna skapar möjligheter att hålla en internationell nivå på hela verksamheten. Göteborgs konstmuseum är i dag en respekterad och efterfrågad samarbetspartner världen över.

Säkerställa finansiering

För att kunna säkerställa och utveckla denna rika verksamhet behöver Göteborgs konstmuseum byggas om. Som Wingårdh med flera lyfter finns en förstudie för en om- och tillbyggnad som kulturförvaltningen har arbetat fram tillsammans med Higab. Den är utgångspunkt för vårt arbete och uppdraget är nu att säkerställa den totala finansiering som krävs. Under våren pågår ett aktivt arbete föra att förankra projektet på en lokal, regional och nationell nivå.

Regionen, näringslivet och destinationen Göteborg behöver ett rikt och levande konst- och kulturliv. Ett starkt konstmuseum är viktigt för samhällsbygget samtidigt som ett starkt museum också bygger relationer till omvärlden. Vi menar därför att ett konstmuseum på Götaplatsen är en fråga för hela staden och i förlängningen även en fråga för konstscenen nationellt.

Krävs samarbete

En om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum är en av kulturförvaltningens högst prioriterade frågor. För att nå dit behöver vi vara flera som arbetar tillsammans, precis på samma sätt som när Göteborgs konstmuseum uppfördes för snart 100 år sedan. Vi välkomnar därför allt engagemang och alla aktörer som vill vara med oss och möjliggöra århundradets konsthändelse.

Anna Rosengren

förvaltningsdirektör, kulturförvaltningen Göteborgs stad

Anna Hyltze

t f museichef Göteborgs konstmuseum, kultur- förvaltningen Göteborgs stad