Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bygg som utlovats – ni är försenade

Bra att Göteborgs stad står fast vid att man tänker bygga som man lovat. Men varför går det så långsamt? skriver Martin Wannholt, kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Stadsplanering, 27/9, 6/10

Politiken i Göteborg är sig lik. Politiker som har valts för att ta ansvar, orkar inte ens bemöda sig att svara på konstruktiv oppositionspolitik. I stället skickar man fram tjänstemän, i det här fallet så många som tre kommunala direktörer. Vilka rimligen har viktigare saker att göra än att skriva debattsvar. Bra dock att direktörerna befäster att Göteborgs stad står fast vid visionen man ställt sig bakom, det vill säga tänker bygga så som man lovat medborgarna. Men när de försöker förtydliga tre av mina tidigare frågeställningar, snurrar de i stället till det ännu mer.

1. Upphandlingen kunde ha utformats med alternativ att buda på såväl mindre delar som på helheten. Att ni valt begränsning genom att endast tillåta totalentreprenad, gör att vi aldrig får veta marknadens möjliga anbud i detta fall.

Hur ska det gå?

Ännu mer bekymrande är er gemensamma syn på att ”små” upphandlingar i 100-miljonersklassen är jobbiga och dyra. Hur ska det då gå med den enorma orderstock allmännyttan fått i form av markanvisningar?

2. Direktörerna skriver att det inte finns något i handlingarna som beskriver att fasadmaterial kan handla om importerad eternit. Suck. I Q & A under upphandlingen svarar ju era tjänstemän skriftligt på frågan om vilka alternativa fasadmaterial som kan lämnas priser på, jag citerar: ”..möjliga är väl tegel, fibercementskivor, prefabelement med fasadstruktur.” Fibercementskivor är som bekant det svenska namnet på eternit och importeras främst från Belgien.

3. Avsaknad av arkitekt. Att skylla på den ensidigt valda upphandlingsformen ovan, som skäl för att inte ställa krav på att använda ett antal timmar från vinnande arkitekter är nonsens. Kan man visst göra. Möjligt är att ni inte ville.

Det har funnits en politisk samsyn att kraftigt öka bostadsproduktionen i Göteborg, där allmännyttan fått ett utpekat ansvar för en mycket högre produktionstakt. Mot denna bakgrund hade det varit intressant att veta varför till exempel byggnationen vid Skeppsbron är kraftigt försenad. Här väljer ni att passa.

Martin Wannholt

kommunalråd, Göteborgs kommunstyrelse