Låt halva Heden - där bilparkeringen huserar bli det självklara valet för den nya evenemangsarena som ska ersätta Scandinavium, skriver debattören.
Låt halva Heden - där bilparkeringen huserar bli det självklara valet för den nya evenemangsarena som ska ersätta Scandinavium, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson

Bygg ny arena på Heden och skapa Göteborgs Central Park

Låt halva Heden husera en ny arena och låt andra halvan bli Göteborgs svar på Central Park. Eller varför inte ett nytt evenemangsstråk som sträcker sig hela vägen från Ullevi till Slottsskogen, skriver Christer Jonsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Med bakgrund av nya politikerinitiativ för att utveckla Heden vill jag föra fram några tankefigurer om ett framtida Göteborg.

Låt halva Heden - där bilparkeringen huserar bli det självklara valet för den nya evenemangsarena som ska ersätta Scandinavium. Att låta parkeringsplatser uppta stora delar av innerstäder får anses förlegat både nu och i framtiden. Madison Square Garden har klarat detta i nästan hundra år utan att förlita sig på privatbilism.

Flera verksamheter

I samband med en arena på Heden skapas också möjligheten att utveckla området ytterligare med byggnationer och verksamheter av olika slag. Såväl kontor, butiker, restauranger som bostäder borde byggas. Delvis för att finansiera den nya arenan.

ANNONS

Låt andra halvan av Heden bli Göteborgs egna Central Park med grönytor och växtlighet samt en anlagd damm. Självfallet en plaskdamm för barnen, likt populära Plaskis vid Älvsborgsplan. Den kan dessutom omvandlas till skridskobana på vintern. I hur många amerikanska filmer har vi inte sett stapplande skridskosteg vid Rockefeller Center till varm choklad och musik?

Här finns även plats för en scen för akustisk musik som visor, jazz eller annan lågmäld musik eller poesi- och debattaftnar. Självfallet med vidhängande dansbana där både äldre och unga kan ta en svängom på tedans under söndagseftermiddagar och köpa en pilsner i enkel servering med folkparkskänsla.

Behåll dock en eller två fotbollsplaner för Gothia cup och Partille cup samt motionsidrott.

Nytt evenemangsstråk

En djärvare vision med ny arena på Heden vore embryot till ett spännande evenemangsstråk i centrala Göteborg. Detta skulle kunna ersätta havererade Skånegatan, som dubbats till evenemangsstråk av forna kommunalpolitikers önskan.

På så sätt skulle Ullevi bindas samman med ett nytt Heden och stråket fortsätta till korsningen med Avenyn och Vasagatan med sina världsunika kulturhistoriska stenfastigheter och varierande små butiker och kaféer.

Från Järntorget till Slottsskogen

Låt stråket fortsätta genom Haga och vidare mot nya knutpunkten Järntorget. Där biografen Draken är en pärla att utveckla för regelbundet bruk. Strax bakom Järntorget finns också det mest intressanta området att utveckla i Göteborg. I stället för att vara skrotupplag för Stena Carisma och godstransporter föreslår jag att låta Ostindiefararen Götheborg få förtöjning här, som lagom postmodern stilbrytning i stadsbilden. Då fartyget är en historisk replik, kan fler evenemang både på och vid sidan av skeppet utvecklas.

ANNONS

För att ytterligare anknyta till Göteborgs maritima historia, landar traditionella fiskekuttrar sin last vid kaj med fisk och skaldjur för direktköp. Självfallet finns fiskerestauranger med moderata priser. Och vad skall hända med Energiverket? Ska byggnaden ses som en göteborgsk variant av brutalism, eller flytta funktionen till en mer passande del av Göteborg? Måhända kan komplexet omvandlas till Göteborgs variant av Centre Pompidou.

Grönt stråk

En annan vision är att utveckla ett grönt stråk som sträcker sig från Ullevi, nya Heden, Trädgårdsföreningen, Allén och i fortsättningen till Göta älvstranden. Ska Göteborg i framtiden utmärka sig och hävda sig som boende-, turist och evenemangsstad är det just genom att lyfta fram avstressande gröna rum. Dessa kantas med upplevelser av konst och aktiviteter samt levande bebyggelse som bevarats genom århundraden. Motsatsen är ett förhärskande och monotont "förtätningstänk".

Ideologins och arkitekturens utfall i inglasade höga lådor ser vi överallt globalt, allt ifrån Tokyo, Johannesburg till Sao Paulo.

Ideologins och arkitekturens utfall i inglasade höga lådor ser vi överallt globalt, allt ifrån Tokyo, Johannesburg till São Paulo. Ibland brukar jag stanna till någon halvminut vid ombyggnaden bakom Posthotellet, och fråga mig om arkitekturen väcker några känslor. Nej, men om rutorna ändå hade färg liknande Lego kunde man trots allt känna sig lite mer uppiggad.

Christer Jonsson, fil dr i sociologi.

LÄS MER:Ledande Göteborgspolitiker: Detta borde göras åt Heden

LÄS MER:Topparkitekterna: Bygg klart Heden

ANNONS