Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingemar Mattsson, ordförande Skanstorgets strategigrupp
Ingemar Mattsson, ordförande Skanstorgets strategigrupp

Bygg inte bort Skanstorget

När dagens politiker planerar att sälja ut Skanstorget, som är en allmän plats, så är det vår demokratiska rättighet att protestera mot detta – speciellt då privata vinstintressen driver på, skriver Ingemar Mattsson, Skanstorgets strategigrupp.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Skanstorget, 11/10 och 1711

Vi kan skatta oss lyckliga över att leva i ett land med parlamentarisk demokrati och allemansrätt. Det har dock ett pris – att vi medborgare bevakar hur samhället förvaltar detta ansvar!

I våra tättbebyggda samhällen finns privata fastigheterna där personer med behörighet får vistas. Våra torg, allmänna platser och parker är däremot tillgängliga för oss alla. Allmänna platser har beslutats av tidigare generationers politiker och berörda myndigheter för samhällsintressen och kulturmiljö. Dessa allmänningar äger vi gemensamt och de skall vara bestående platser för framtida generationer.

Torgen finns kvar

Bebyggelsen i städer förändras men torgen och de öppna platserna finns kvar. Så har det varit i alla tider från grekiska ”agoran”, italienska ”piazzor” till engelska ”square”.

Skanstorget är ett av Göteborgs äldsta torg beslutat av stadsfullmäktige år 1896. Sedan Kommendants- ängen vid torgets sydsida blivit en tätt bebyggd stadsdel med 4-5 vånings stenhus i 1900-talets början har torget fått ännu större vikt som luftig öppen yta för omgivande stadsdelar.

Göteborg har, vad jag vet, hittills förskonats från utförsäljning och privatisering av någon allmän plats. En sådan process är mycket allvarlig. Det berör både stadsdelens invånare och kommunens invånare om det omfattar ett ”kulturhistoriskt” område. Skansen Kronan, berget, Skanstorget och Haga har stort kulturhistoriskt värde i Göteborg.

Rätt att protestera mot planerna

När dagens politiker planerar att sälja ut Skanstorget, som är en allmän plats, så är det vår demokratiska rättighet att protestera mot detta - speciellt då privata vinstintressen driver på!

Stockholm har två aktuella exempel, där Nobel center på Blasieholmen och Apple-butiken i Kungsträdgården har stoppats av allmänhetens protester!

Skanstorgets strategigrupp är ett omfattande nätverk av aktörer som kräver samma sak: Stoppa planerna att bebygga Skanstorget! Vi låter inte denna historiska mötesplats utplånas.

Att anordna en omröstning om Skanstorget utan att det finns ett förslag att behålla Skanstorget som allmän plats är dessutom en skandal!

I stället för att rösta på fastighetsnämndens tre förslag, som alla bebygger Skanstorget, finns nu ett alternativ. Rädda torget genom att rösta på ”Göteborgsförslaget” nr 728: ”Ett bebyggt Skanstorget kan aldrig återskapas!” Skanstorgets möjligheter till förnyelse har vi illustrerat med en ”vision”.

Nu måste alla göteborgare ta sitt ansvar och försvara våra torg och parker i allmänhet och Skanstorget i synnerhet!

Ingemar Mattsson

ordförande i Skanstorgets strategigrupp