Kvarteret Röda bryggan vid Pustervik kan förtätas med trähus i flera våningar, även på befintliga byggnader, skriver debattörerna.
Kvarteret Röda bryggan vid Pustervik kan förtätas med trähus i flera våningar, även på befintliga byggnader, skriver debattörerna.

Bygg Göteborg fortare och högre med ny träteknik

ANNONS
|

Nyligen blev Storgöteborg miljonstad på riktigt. Det var ett symboliskt viktigt steg som understryker stadens ambitioner. Men för att husera ännu fler invånare måste produktionen av bostäder öka. Till 400-årsjubileet år 2021 ska minst 7 000 nya bostäder stå klara för inflyttning utöver det ordinarie bostadsbyggandet. Det är en målsättning vi applåderar både som arkitekter och göteborgare.

Ett nyckelord i sammanhanget är förtätning, vilket enkelt uttryckt betyder att nya bostäder stoppas in i den befintliga stadskärnan i stället för att placeras i utkanten.

Ett oroande exempel

Normalt används ”hål i stadsväven”, som exempelvis parkeringsplatser, tomma tomter, nedlagda bensinmackar och liknande ytor. Men även rivning av befintliga hus och kvarter ingår i stadens planer. Ofta finns då risk att värdefulla miljöer stryker med av bara farten. I sämsta fall tas ett stort och otidsenligt steg tillbaka till den tid då Göteborg var svenska mästare i rivningshysteri. Planerna på rivning av kvarteret Röda bryggan vid Pustervik är ett oroande exempel.

ANNONS

Som konstruktivt motförslag vill vi lansera en idé som ger fler bostäder, ökad förtätning, värdehöjning av fastigheterna samt ett attraktivt nytillskott i områdets stadsbild.

Snabbt växande byggtrend

Detta kan göras genom att utnyttja potentialen i vår tids mest intressanta byggteknik, nämligen lättbyggnadsteknik i trä. Sedan nya byggnormer infördes 1994 är det tillåtet att bygga trähus med fler än två våningar, och i dag är höga bostadshus i trä den kanske snabbast växande byggtrenden.

White arkitekter medverkar i flera sammanhang för att tänja gränser och testa möjligheter, som exempelvis tränätverket Tall Timber Buildings för att utveckla koncept för flerfamiljshus i 22 våningar med bärande trästomme. Internationellt pågår närmast en kapplöpning mot himlen och häromåret presenterades planer på en 300 meter hög skyskrapa med 80 våningar i London.

Fullt så långt ska vi nog inte gå i Lilla London, men vi bör absolut utnyttja den moderna träbyggnadsteknikens enorma möjligheter.

Staden kan växa uppåt

Vi deltog nyligen i en internationell idétävling kallad City Above The City, med utgångspunkt att bemöta urbanisering och befolkningstillväxt på ett hållbart och kreativt sätt: genom att låta staden växa uppåt. Totalt deltog arkitekter från 40 länder med fantasifulla designförslag för 69 städer jorden runt.

ANNONS

För vårt tävlingsförslag valde vi att illustrera med en fiktiv tillbyggnad av Pannhuset vid Röda sten, som i dag lockar besökare med konsthall, restaurang, bar och uteservering. Genom att addera åtta våningar i trä ovanpå den befintliga tegelbyggnaden skulle man kunna skapa nya hållbara bostäder på en fantastisk plats i staden. Takterrass med spektakulär utsikt nås direkt från Älvsborgsbron för både cyklister och fotgängare.

Vårt fantasiförslag vid Röda sten gick långt i designtävlingen, dock inte hela vägen till seger. Under arbetet med vårt tävlingsförslag lärde vi mycket om den moderna träbyggnadstekniken, framförallt om vilken stor betydelse den kan utgöra i kampen mot både bostadsbrist och galopperande klimathot världen över – inte minst i Göteborg.

Trä ett unikt material

Bilderna ovan visar hur vertikal förtätning med träbyggnation skulle kunna se ut i tre välkända göteborgsmiljöer: Röda Sten, Hotellplatsen vid Drottningtorget och kvarteret Röda bryggan vid Pustervik / Rosenlund.

Trä är unikt genom sin kombination av hög hållfasthet och låg vikt som ger möjlighet att bygga ovanpå en befintlig byggnad. Det är förnybart som inget annat bärande byggmaterial och kräver mindre energi både vid framställning, transporter och i husets energiförbrukning. Dessutom går själva byggandet betydligt snabbare än med branschens vanliga material.

ANNONS

Att använda mer trä som byggmaterial kan alltså påskynda omställningen till ett mer hållbart byggande och till friskare mer miljövänliga stadsmiljöer. Faktum är att det tar bara 60 sekunder för den svenska skogen att producera allt det trä som behövs för att förverkliga vår vision vid Röda sten.

Ett litet steg för naturen, ett jättekliv för Göteborg som en verkligt hållbar miljonstad.

Jan Larsson

arkitekt MSA/SAR

White arkitekter AB

Måns Larsson

arkitekt MSA

White arkitekter AB

ANNONS