Vi vet att idrotten bidrar till den integration som är så högt eftertraktat av politikerna men vi inom idrotts- och fotbollsrörelsen tvingas dagligen säga nej till spelare för att vi saknar anläggningar över hela landet, skriver debattörerna.
Vi vet att idrotten bidrar till den integration som är så högt eftertraktat av politikerna men vi inom idrotts- och fotbollsrörelsen tvingas dagligen säga nej till spelare för att vi saknar anläggningar över hela landet, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bygg fler idrottsanläggningar - för integrationens skull

Fotbollen är en viktig samhällsaktör som varje dag bidrar till såväl en bättre folkhälsa som till integration. För att vi och hela idrottsrörelsen ska kunna ge ännu fler barn och unga en bra fritidsaktivitet som dessutom främjar integration och deras mående krävs satsningar på idrottsanläggningar och idrottshallar över hela landet, skriver Karl-Erik Nilsson och Bert Andersson.

ANNONS
|

Idrotten i stort och fotbollen i synnerhet gör dagligen stora insatser inte bara för folkhälsan utan den ger också unga både ett sammanhang och en plattform att träffa andra unga från olika bakgrunder. Riksidrottsförbundet publicerade tidigare i sommar en undersökning där 43 procent av idrottsföreningarna i och nära storstäder är i stort behov av fler tider och ytor för att idrotta. 50 procent av föreningarna över hela landet ser ett stort renoveringsbehov av idrottsanläggningarna. Konsekvensen av bristen på och undermåliga anläggningar är enkel, vi tvingas säga nej till unga som vill idrotta.

Tränar tillsammans

Vi ser varje dag hur unga som kommer från vitt skilda bakgrunder möts på planer och i omklädningsrum och lär känna varandra, tar ansvar och tränar tillsammans. Vi vet att idrotten bidrar till den integration som är så högt eftertraktat av politikerna men vi inom idrotts- och fotbollsrörelsen tvingas dagligen säga nej till spelare för att vi saknar anläggningar över hela landet. Det handlar inte bara om fotbollsplaner utan också om idrottshallar där den växande futsalen trängs med andra inomhusidrotter. När fler lag ska samsas på färre anläggningar blir också träningstiderna sämre vilket gör det svårt att rekrytera och behålla ledare. Det ser såklart olika ut i landet, på vissa platser finns anläggningar men behovet av att rusta upp är stort. Tyvärr är det alldeles för många kommuner som inte prioriterar byggande eller upprustning av anläggningar. Lägg där till att idrottsanläggningar alldeles för sällan finns med när nya bostadsområden byggs. Anläggningsskulden bara ökar år för år.

ANNONS

Tyvärr är det alldeles för många kommuner som inte prioriterar byggande eller upprustning av anläggningar

På nationell nivå har Idrottsminister Anders Ygeman bjudit in Riksidrottsförbundet, Centrum för idrottsforskning, Allmänna Arvsfonden, SKR för diskussioner om idrottsytor. Det är lovvärt men problemet är här och nu. Nu måste regeringen och Sveriges kommuner prioritera tre frågor:

-Bygg fler fotbollsplaner och idrottshallar

-Rusta upp befintliga anläggningar

-Inkludera idrottsanläggningar när nya bostadsområden byggs

Vi vill fortsätta göra vårt för att bidra till en bättre integration och folkhälsa. Vi vill nå fler, ge nya generationer möjligheten att lära känna varandra, växa och utvecklas. Sätt spaden i marken för barnens och integrationens skull.

Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet

Bert Andersson, ordförande Göteborgs Fotbollförbund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS