Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plats för seniorer. I dag är det stor brist på trygghetsboenden i centrum men även i andra stadsdelar. Vi måste därför hitta lösningar och föreslår ett höghus för äldre på den plats där Hotell Heden i dag ligger, skriver debattörerna.

Bygg ett Carin-hus på Heden

Hotell Heden är ett mångårigt provisorium. I flera år har det diskuterats vad det ska ersättas med. Vi vill pröva idén att bygga ett seniorhus på den nuvarande hotelltomten – ett förslag som Carin Mannheimer lanserade strax innan hon dog, skriver Monica Påhlsson (L) och Ann-Christine Andersson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Staden är till för både barn, unga och gamla och alla måste få plats. I dag är det stor brist på trygghetsboenden i centrum men även i andra stadsdelar. Vi måste därför hitta lösningar. Och det brådskar. Behovet är stort. 70+arna blir fler, friskare och lever längre än förr. Många seniorer bor i dag för stort, ofta utan hiss, är ensamma och otrygga. De har svårt att gå på en promenad, blir lätt isolerade, saknar sällskap och någon att prata med.

I huset, som vi här kallar Carin-huset, kan 70+arna träffas, fika, promenera, gemensamt träna upp sin hälsa, handarbeta, spela bridge etcetera. Det blir också lättare att hjälpa varandra i vardagen.

Carin-huset på Heden skall innehålla bostäder för 70+, så kallade trygghetsbostäder. Det skall vara hyresbostäder och inte bostadsrätter som kan säljas efter några år och bli mångdubbelt dyrare och därmed utestänga många i behov av plats.

10 våningar

Carin-huset skall vara högt för att rymma många seniorer. Bottenplanet kan ha ett öppet kafé för alla i området. Det kan sommartid också finnas utomhus. I bottenplanet skall finnas en samlingslokal för boende i området, personal, vårdcentral, apotek och kanske en kiosk. Alla lokaler ska lätt kunna nås av alla som bor i huset eftersom många använder rollator, rullstol eller käpp.

Carin-huset skall vara åtta eller tio våningar högt med rymliga ettor och några tvåor. Inga stora kök men ha goda kokmöjligheter. En våning kan vikas för motion och aktiviteter. Något våningsplan kan vikas för de boende som har mycket stora omsorgsbehov. Och på taket skall det finnas en jättestor altan med grönska för både friska och sjuka. Där kan man njuta av allt som händer på Heden – kultur- och fritidsarrangemang och stora internationella cuper för ungdomar. Runt hörnet, nära Carin-huset, finns ett brett kulturutbud.

Monica Påhlsson (L)

Ann-Christine Andersson (S)