Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag blir bekymrad av att Sverigedemokraterna, trots fina ord om klassisk arkitektur, verkar vilja ersätta en rivningshysteri med en annan, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Robin Aron
Jag blir bekymrad av att Sverigedemokraterna, trots fina ord om klassisk arkitektur, verkar vilja ersätta en rivningshysteri med en annan, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Robin Aron

Bygg bort bostadsbristen med vackra hus

Sverigedemokraterna verkar vilja ersätta en rivningshysteri med en annan. I stället för att läka de sår rivningar lämnat och åtgärda bostadsbristen vill de smycka om befintliga fasader, vilket skulle ta resurser som hellre kan användas till att bygga nytt och vackert, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

6/10 Göteborg behöver inte fler byggnader som sticker ut – vi behöver fler som smälter in

Haga, Landala, Nordstan och många andra vackra historiska stadsmiljöer har drabbats av rivningar under 1900-talet. Samtidigt har vi en enorm bostadsbrist. Det är dags att reparera såren från rivningarna och bygga bort bostadsbristen med vackra hus.

Det är glädjande att Jörgen Fogelklou (SD) delvis anammat den socialdemokratiska synen på hur vi kan bygga ett ännu vackrare Göteborg. Det är dock tydligt att vi skiljer oss i hur man går vidare rent konkret. Medan Fogelklou stannar vid att använda en spottstyver i kulturbudgeten till att smycka om befintliga fasader vill Socialdemokraterna fokusera på att bygga nytt, bygga lokalhistoriskt och bygga vackert.

Modernistisk stadsplanering

1900-talets rivningshysteri, i kombination med den modernistiska stadsplanering som dominerar våra förorter, har lett till öppna sår i stadsväven. De syns i form av grusfält, sly, öde platser och outnyttjad potential över hela staden. Samtidigt har vi en akut och växande bostadsbrist. Det fixar man inte med lite ommålning och fönsterbyte. Här krävs att man ersätter tomma ytor och tråkig nyproduktion med vackert utformad kvartersstad längs gröna gator, komplett med trygga innergårdar och trevliga verksamheter i bottenvåningarna.

Därför blir jag bekymrad av att Sverigedemokraterna, trots fina ord om klassisk arkitektur, verkar vilja ersätta en rivningshysteri med en annan. I stället för att läka de sår rivningarna lämnat och åtgärda bostadsbristen vill man smycka om befintliga fasader, vilket skulle ta både investerings- och planeringsresurser som hellre kan användas till att bygga nytt och vackert. Därtill vill Sverigedemokraterna helt riva befintliga bostadsområden i våra förorter, trots den akuta bostadsbristen.

Byggboom utan motstycke

Socialdemokraterna prioriterar i stället att bygga nytt och att bygga vackert över hela staden. Under förra mandatperioden lade vi grunden för en byggboom som saknar motstycke, men vi måste också se till att inte bara innerstan får del av utvecklingen. Exempelvis vill vi bygga ihop Gamlestaden, Kortedala och Bergsjön med kvartersstad i traditionell stil längs Almanacksvägen. Frågan ligger nu på kommunstyrelsens bord. Om Sverigedemokraterna menar allvar med att bygga fint har de möjlighet att stödja det.

Vi välkomnar Fogelklous engagemang för vackra hus, men får tyvärr konstatera att Socialdemokraterna är det enda partiet som prioriterar vackra hus för alla.

De glesa lamellernas miljonprogram behöver förtätas genom sammanhängande stråk av moderna landshövdingehus, trygg kvartersstad och på sina håll också fler småhus och radhus i samma sorts trädgårdsstad som göteborgarna älskar i Kungsladugård, Skår och Änggården. Det är ett mer effektivt sätt att bygga vackert och för folkflertalet på.

Vi välkomnar Fogelklous engagemang för vackra hus, men får tyvärr konstatera att Socialdemokraterna är det enda partiet som prioriterar vackra hus för alla, inte bara ett fåtal.

Jonas Attenius (S), kommunalråd