Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påbudet att behandla vår medmänniskor såsom vi själva vill bli behandlade, tycker jag är en utmärkt ledstjärna, och det känner inga gränser. Tvärtom. Här går kristdemokratin stick i stäv med nationalismen och ideologier som delar in människor utifrån ursprung och bakgrund. Solidariteten gäller alla, skriver David Lega (KD).

Bunta inte ihop kristdemokratin med nationalism

Det är välkommet med en debattom det politiska landskapet. Påståendet att Kristdemokraterna skulle kunna ingå i ett "nationalistiskt alternativ" är dock fullständigt otänkbart, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Alliansens kris, 30/8

Anders Nilsson gör en intressant betraktelse över det politiska landskapet. Det är bra därför att vi behöver alla fundera på politikens trovärdighet, och hur populistiska destruktiva krafter som Sverigedemokraterna ska bekämpas. Jag håller inte med om stora delar av Nilssons artikel, men vill särskilt bemöta påståendet om att Kristdemokraterna skulle kunna ingå i ett ”nationalistiskt alternativ”. Det är fullständigt otänkbart att Kristdemokraterna skulle finnas i ett sådant sammanhang.

Inget krav vara kristen

Kristdemokratin bygger på den judisk-kristna etiken och den mest centrala principen i denna är att alla människor, överallt och alltid har ett unikt och okränkbart värde.

Ett vanligt missförstånd är att man måste vara kristen för att vara kristdemokrat. Det är fel. Att jag är partimedlem, dessutom med en ganska framträdande roll, är i sig ett bevis på att man inte måste vara kristen för att vara kristdemokrat. Oavsett det, kan det vara värt att inspireras av Bibeln i detta sammanhang, där det går att läsa att ”nu är ingen längre jude eller grek” och att vi ska behandla våra medmänniskor såsom vi själva vill bli behandlade.

Jag menar att behovet av de judisk-kristna värderingarna är stort, och knappast avtagande. Behovet finns där, när nazister marscherar på våra gator och demonstrerar i Almedalen. Det finns där, när USA:s president inte kan ta ställning emot vit-makt-demonstranter i Charlotteville. Det finns där, när våldtäkter sker på festivaler. Det finns där, när människor mördas därför att de själva valt hur de vill leva sina liv. Det finns där, när människor flyr för sina liv undan krig, förtryck eller svält.

Utmärkt ledstjärna

Påbudet att behandla vår medmänniskor såsom vi själva vill bli behandlade, tycker jag är en utmärkt ledstjärna, och det känner inga gränser. Tvärtom. Här går kristdemokratin stick i stäv med nationalismen och ideologier som delar in människor utifrån ursprung och bakgrund. Solidariteten gäller alla.

Jag kan stolt konstatera att den, åtminstone inom politiken, som i dag tydligast står upp för människovärdet oavsett varifrån människan kommer är kristdemokraten Angela Merkel. Det inspirerar mig och bör inspirera alla kristdemokrater runtom i världen.

David Lega (KD)

oppositionsråd i Göteborg