Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bryr vi oss om bränderna?

Klimatet är det som oroar svenskarna allra mest. Ändå är de beredda att rösta på partier som verkar genuint ointresserade av frågan. Överträffar vårt egenintresse allmänintresset? Och vad bryr vi oss då om några skogsbränder i skogslänen?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bränderna sveper fram över landet, och den politiska debatten handlar just nu om räddningsarbetet.

Borde vi förberett oss bättre? Kunde vi gjort det?

Gör regeringen allt den kan? Har vi för få brandmän?

De flesta svarar ja på den senare frågan. Det är uppenbarligen brist på brandmän. Precis som det är brist på många andra yrken i offentlig sektor. Sjuksköterskor. Undersköterskor. Lärare.

Men den verkliga debatten borde kanske inte i första hand handla om vad samhället bör göra när katastrofen väl har inträffat utan vad samhället kan göra för att förhindra liknande katastrofer i framtiden. Och köper man den analysen finns det bara en fråga som borde stå i centrum för debatten: klimatet.

Det är aldrig klimatet och dess kostnader som står i centrum i den sortens debatter

Enligt SOM-institutet är klimatet det område svenskarna oroar sig mest för just nu. Och det borde rimligen också påverka de politiska partierna.

Ändå har vi under flera år nu haft en debatt som fokuserat på migration, brott, straff och – i bästa fall – den svenska välfärdens framtid. Den senare frågan är i också för sig länkad till klimatet. Om det extrema vädret blir vardag och katastroferna fortsätter öka i omfattning kommer det suga resurser som annars kunde läggas på skola vård och omsorg.

Men det är aldrig klimatet och dess kostnader som står i centrum i den sortens debatter.

På samma sätt borde klimatfrågan styra vilka partier väljarna tänker rösta på i årets val. Men frågan är om den andel av väljarkåren som tänker rösta med klimatpolitiken som avgörande faktor ens går att mäta.

Svenska Naturskyddsföreningen gör sedan många år en mätning av vilka partier som har den bästa klimat- och miljöpolitiken. Enligt den senaste skattningen av den politik partierna säger sig vilja driva under nästa mandatperiod. Nu ska det sägas att deras mätning värderar hur många av Naturskyddsföreningens egna förslag som partierna ställer sig bakom, och det är ju inte självklart att det är den bästa klimatpolitiken. Men de flesta skulle nog ändå säga att Naturskyddsföreningen har stor trovärdighet i just den frågan. Enligt deras mätning är Miljöpartiet och Vänsterpartiet bäst på klimat och miljö, följda av Liberalerna och sedan Socialdemokraterna. Moderaterna kommer sist bland de borgerliga partierna och överlägset sist kommer Sverigedemokraterna.

Omkring 40 procent av väljarna kan alltså tänka sig att rösta på två partier som verkar genuint ointresserade av den fråga som väljarna uppfattar som allra viktigast.

Det går inte ihop.

Eller gör det det?

Kan det vara så enkelt som att vi styrs av andra prioriteringar när det kommer till kritan? Att vårt egenintresse överträffar allmänintresset? Och vad bryr vi oss då om några skogsbränder i skogslänen?

Jesper Bengtsson

Chefredaktör Tiden magasin

kommenterar politiken ur ett socialdemokratiskt perspektiv