Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ellen Juntti (M), riksdagsledamot, ledamot i justitieutskottet

Brottsoffrens frihet ska inte begränsas

Moderaterna står alltid på brottsoffrets sida när vi utformar vår rättspolitik. Det är en grundbult i våra ställningstaganden och den främsta motiveringen bakom de lagförslag om skärpta straff som vi driver. Det är annat än vad man kan säga om Vänsterpartiet, skriver Ellen Juntti (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Kvinnofrid, 2/5 och 4/5

I samband med att Moderaterna och Alliansen ville utveckla det förslag som regeringen lagt fram om kontaktförbud så valde Vänsterpartiet att reservera sig med motiveringen att elektronisk övervakning som förstahandsåtgärd innebär ett för kännbart ingrepp i gärningsmannens frihet. Det är ett faktum.

Trots det väljer Linda Snecker (V) i sin replik att skylla sin motivering på riksdagens arbetsordning i utskotten. Men riksdagens formaliaregler och arbetsordning i utskotten tvingar inte henne att motivera sina förslag och ta ställning för gärningsmannen. Det väljer Linda Snecker och Vänsterpartiet själva.

Inte ens regeringspartierna S och MP reserverade sig mot Alliansens förslag, det gjorde endast Vänsterpartiet.

Alltid på brottsoffrens sida

I motsats till vad Snecker skriver, så vet jag hur verkligenheten ser ut. Som kriminalinspektör har jag hållit otaliga förhör med kvinnor som blivit misshandlade och våldtagna. Kvinnor som i timmar berättat om övergrepp de utsatts för och som varit livrädda både för sin egen del och även för sina barn.

Vare sig det beskrivs som höga rop eller viskande, så kommer jag alltid att stå på brottsoffrens sida och då är det gärningsmannens frihet som ska begränsas och inte brottsoffrets.

V:s politik går inte ihop

Vänsterpartiet kan räkna upp hur många feministiska förslag partiet än vill säga sig ha drivit, för den aktuella problematiken är densamma. Vänsterpartiets feminism och rättspolitik går inte ihop.

Att Vänsterpartiet även reserverade sig mot ett i övrigt enigt ställningstagande i riksdagens justitieutskott om att införa särskild brottsrubricering för brott med hedersmotiv och att det ska utgöra grund för straffskärpning, tycks inte Snecker vilja ta upp i sin replik.

Detta beror troligtvis på att hennes motstånd till frågan var att förslaget riskerade att peka ut en särskild grupp. Det är dock en risk som jag är villig att ta för att stötta de kvinnor som utsätts för hedersvåld.

Ellen Juntti (M)

riksdagsledamot, ledamot i justitieutskottet