Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Jag blir orolig när äldre personer inte vågar uppsöka SU för att de inte tror de ska få en bra och säker vård på grund av de bilder som målats upp i media, skriver Henrik Ripa (M).
Jag blir orolig när äldre personer inte vågar uppsöka SU för att de inte tror de ska få en bra och säker vård på grund av de bilder som målats upp i media, skriver Henrik Ripa (M).

Bristande dialog ligger bakom konflikten på SU

De mediala stormarna visar att vi inte har lyckats i dialogen mellan ledning och medarbetare på Sahlgrenska. Min självklara ambition är att få till en bättre dialog, skriver Henrik Ripa (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sahlgrenska sjukhuset, 15/1 och 17/1

Jag konstaterade att vi behöver bli bättre från ledningens sida på att lyssna och föra dialog med personalen så att man inte skall känna sig tvingade att gå till media. Då är det sorgligt men inte oväntat att Eva Olofsson (V) med flera medvetet försöker misskreditera min öppna inställning till dialog med ledning och medarbetarföreträdare på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Jag är tacksam för alla engagerade medarbetare som vill vara delaktiga i att skapa en bättre arbetsmiljö samt bättre och säkrare vård för patienterna.

Det är därför min självklara ambition att få till en bättre och öppen dialog mellan medarbetare och ledning. De mediala stormar som varit tycker jag visar att vi från ledningens sida inte har lyckats med detta. Att prata om tystnadskultur är därför också att grovt misstolka att jag anser det vara bristande dialog mellan parterna på Sahlgrenska.

Jag blir orolig när äldre personer inte vågar uppsöka SU för att de inte tror de ska få en bra och säker vård på grund av de bilder som målats upp i media

Jag är som politiker i första hand medborgarföreträdare, därför blir jag orolig när äldre personer inte vågar uppsöka SU för att de inte tror de ska få en bra och säker vård på grund av de bilder som målats upp i media. Jag är väl medveten om att det finns fel och brister, men SU ger en mycket högkvalitativ vård och dess patienter är väl omhändertagna av både kompetenta och professionella yrkeskårer. Det är då självklart att jag som nytillträdd ordförande vill föra en intern dialog om de frågor som ger upphov till oro.

Nöjda medarbetare avgörande

Det är oerhört viktigt med nöjda medarbetare och en bra arbetsmiljö. Låt mig därför också understryka vikten av dialogen mellan sjukhusledningen och medarbetarna och även det arbete som sjukhusledningen nu gör bland annat genom att öppna fler vårdplatser. Det är inte politikens roll att detaljstyra hur sjukvården organiserar sig inom respektive hus, vilka personalgrupper som behövs i vårdproduktionen eller lönesättning.

Det finns goda exempel både inom SU och på andra håll i regionen där till exempel uppgiftsväxling och omfördelning av arbetsuppgifter genomförs. Vidare arbetar SU med att öppna fler vårdplatser. Det är några exempel på de förbättrande insatser som görs för såväl medarbetare som patienter. Ett annat område är digitaliseringen och införande av Framtidens Vårdinformationsmiljö som kommer att innebära betydligt mindre administration och mer patienttid för medarbetarna.

Avslutningsvis vill jag understryka att Vänsterpartiets misstolkningar i en debattartikel ger precis den negativa bild jag vill motverka. Jag ser i stället fram emot dialogen med ledning och medarbetare på SU. Det är den direkta och konstruktiva dialogen jag vill ha med fokus på förbättring så att vi alla kan ge en positiv bild av ett SU att vara stolta över.

Henrik Ripa (M)

ordförande, styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU