Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens val att lämna EU kommer att få stor påverkan på alla sektorer i Västsverige, skriver debattörerna.  Bild: Västsvenska Handelskammaren, Francisco Seco
Storbritanniens val att lämna EU kommer att få stor påverkan på alla sektorer i Västsverige, skriver debattörerna. Bild: Västsvenska Handelskammaren, Francisco Seco

Brexit är inte undergången för västsvensk handel

Att brexit är illa för EU och Sverige är otvetydigt. Men lika viktigt som att tala om allvaret i brexit är det att göra upp med värsta farhågorna. Ett brittiskt utträde ur EU innebär givetvis inte ett stopp för handeln med Storbritannien, skriver Jesper Öhrn och Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många minns nog den brittiskfödde artisten Limahls topplistelåt ”Never Ending story” som spelades frekvent någon gång under mitten av 80-talet. En dag som denna utgör den kanske också det bästa soundtracket till vad som faktiskt pågår i det politiska Storbritannien. En oändlig historia är just vad brexit är och har blivit, i en tid då alla bara vill veta vad som ska gälla, oavsett utgång. Osäkerhet är nämligen något som starkt ogillas både av marknad och företag. Det är också de signaler Västsvenska Handelskammaren får ifrån i princip alla de brexitpåverkade företag i vi träffar.

Vi befinner oss återigen i ett läge där vi har ett avtal som på lördag måste röstas igenom i brittiska parlamentet. Utgången är ytterst tveksam om nordirländska DUP och Labour motsätter sig förslaget. Går det inte igenom så sitter premiärminister Boris Johnson i samma situation som företrädaren Theresa May där han behöver skriva ett brev till EU med begäran om förlängning. Om det blir ett avtal så får vi övergångsperiod på 14 månader. Och utträdesavtalet är ju bara början på resan, sedan ska den framtida handelsrelationen kommas överens om.

En osäker period

Det är ett orosmoment för företag att handeln med Storbritannien långsiktigt kommer att minska, men ett större sådant är osäkerheten kopplad till övergångsperioden. En hård brexit kan innebära drastiskt förändrade handelsförhållanden från en dag till en annan med kraftigt förlängda köer vid gränsen, nya former av tillstånd, certifieringar och regelverk, vilka i sin tur leder till ökade transaktionskostnader.

Det är i denna övergångsperiod som västsvenska små och medelstora företag, med omfattande handel med Storbritannien kan drabbas hårt

Osäkerhet finns också kring tjänstehandelns påverkan hur det kommer att se ut inom områden såsom dataöverföring, offentlig upphandling, intellektuella äganderätter och e-handel. Det är i denna övergångsperiod som västsvenska små och medelstora företag, med omfattande handel med Storbritannien kan drabbas hårt. Speciellt de företag som inte har en vana att göra affärer med en marknad utanför EU. Vilket är en majoritet, då närmare 70 procent av vår handel är med EU.

Oro bland västsvenska företag

Västsverige är vårt lands motor för internationell handel med såväl våra största tillverkande bolag samt små och medelstora företag som är helt beroende av internationell handel. Storbritannien är dessutom vår femte exportmarknad och fjärde importmarknad för varor, och för tjänster är det vår viktigaste marknad. Storbritanniens val att lämna EU kommer att få stor påverkan på alla sektorer i Västsverige, främst inom de kunskapsintensiva områdena där vi har omfattande handel såsom fordonsindustri, maskintillverkning, elektronik och life science.

Storbritanniens val att lämna EU kommer att få stor påverkan på alla sektorer i Västsverige

Det vi ser i både vårt västsvenska exportindex samt konjunkturindex är att 30 procent av de västsvenska företagen uppger sig vara direkt påverkade av brexit, varav tio procent i mycket hög omfattning. Vad vi dock även är medvetna om från våra dialoger med bolagen är att en stor andel fortfarande inte förberett sig genom att faktiskt se över hur de påverkas utifrån olika scenarier, och i värsta fall en hård eller avtalslös brexit.

Inte slutet

Lika viktigt som att tala om allvaret i brexit är det att göra upp med värsta farhågorna. Ett brittiskt utträde ur EU innebär givetvis inte ett stopp för handeln med Storbritannien. Ta handeln med Norge som exempel, irriterande krångligt tycker många västsvenska företag, men grannlandet är fortfarande Göteborgsregionens största exportmarknad. Ofta benämns brexit som självaste domedagen och säkert är undertecknade själva ibland en del av detta.

Ta handeln med Norge som exempel, irriterande krångligt tycker många västsvenska företag, men grannlandet är fortfarande Göteborgsregionens största exportmarknad

Att det är illa för EU och Sverige är otvetydigt, då vi förlorar Unionens näst största ekonomi med över 15 procent av EU:s BNP och vår viktigaste bundsförvant för frihandeln. Att det är katastrofalt för Storbritannien är säkert när det för dem inte handlar om en marknad – utan tjugosju – som man kan få kraftigt försämrade handelsvillkor med.

I samma andetag som vi pekar på att många företag inte förberett sig så är förhoppningen att de som är ordentligt påverkade ändå gjort det. Många mindre och medelstora företag som har en begränsad handel med Storbritannien har också fokuserat på försäljning i en god konjunktur.

Oviss framtid

I möten med företag och vid alla de otaliga träffar vi har får vi också bekräftat att företagens orosnivå ofta är sund. De är oroliga för den direkta konsekvensen för affären och över ovissheten, men långsiktigt är de betydligt mer bekymrade över handelskonflikten mellan USA och Kina. Men även en potentiellt ökad handelskonflikt mellan USA och EU. Med två ekonomier som representerar 40 procent av världsekonomin i protektionistisk konflikt är faran betydligt större för påverkan på världshandeln och därmed Västsveriges fullkomliga beroende av en så fri handel som möjligt.

EU:s inre marknad och tullunion betyder mycket för vår tillväxt och brexit är naturligtvis ett bakslag. Men, det är inte undergången för vår handel med Storbritannien.

Förhoppningen är naturligtvis att vi inte får en hård eller avtalslös brexit med all osäkerhet och potentiellt kaos det innebär och än bättre – ingen brexit överhuvudtaget. EU:s inre marknad och tullunion betyder mycket för vår tillväxt och brexit är naturligtvis ett bakslag. Men, det är inte undergången för vår handel med Storbritannien. En örfil i form av mjuk brexit eller en hård avtalslös smäll på käften, vilken vi reser oss ifrån och fortsätter arbeta för frihandeln. Förhoppningsvis gemensamt med Storbritannien.

Jesper Öhrn, chef Internationell Affärsutveckling

Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren