Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Johansson (S), styrelseordförande i AB Framtiden

Bra sätt att stoppa de kriminella gängen

Många åtgärder vidtas nu för att bekämpa gängkriminaliteten i Göteborg, inte minst Polisens arbete i Biskopsgården. Men vi måste gå vidare. En sänkning av mängdbestämmelsen avseende grovt narkotikabrott skulle vara ett effektivt verktyg, skriver Lars Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lars Johansson (S) styrelseordförande i AB Framtiden
Lars Johansson (S)

styrelseordförande i AB Framtiden

Förvaltnings AB Framtiden ökar nu bemanningen på kvällarna till klockan 22.00 i Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och Gårdsten. Samtidigt medverkar vi till att fler får möjlighet att pröva på att arbeta i våra områden. 50 praktikplatser skapas nu. Inom några år kommer 300 personer ges möjlighet till praktik och utbildning via AB Framtiden.

Allt i syfte att skapa trivsel och trygghet. Men det räcker inte för att bekämpa brottsligheten, utan det krävs också lagändringar som gör att roten till det onda bekämpas hårdare. Efter samtal med enskilda poliser vill jag ge följande bakgrund och förslag:

Sänk gränsen för grovt brott

Organiserad brottslighet drivs som företag. Globalt omsätter den illegala narkotikaindustrin miljarder.

Vid straffbestämmelser huruvida narkotikabrott skall bedömas som grovt eller ej beaktas dels narkotikans verkningsgrad och dels hur farlig drogen är. Detta påverkar också hur stor mängd som krävs för att brottet skall dömas som grovt. Gränsen för ett grovt brott avseende cannabisinnehav går vid fem kilo vilket har ett värde på gatan om cirka 500 000 kronor. Jämfört med 100 gram kokain som har ett gatuvärde på 100 000 kronor. Narkotikaförsäljaren kan därför inneha stora mängder cannabis utan att riskera att dömas för ett grovt brott.

I kampen mot den organiserade brottsligheten är det viktigt att polisen har effektiva verktyg. För att bryta nyrekrytering och förhindra våldsamma konflikter över narkotikarelaterade marknadsandelar i våra stadsdelar måste vi minska deras vinster och inflytande över våra stadsdelar.

Ett effektivt verktyg

Att lagföra grova narkotikabrott är tidskrävande och är ofta förknippat med långa spaningsinsatser. Mindre beslag av till exempel två kilo cannabis bedöms trots sitt gatuvärde av 200 000 kronor som ett narkotikabrott av normalgraden vilket inte generar någon längre straffpåföljd för narkotikaförsäljaren. Därför skulle en sänkning av mängdbestämmelsen avseende grovt narkotikabrott vara ett effektivt verktyg.

En mängdsänkning avseende grovt brott för cannabisinnehav från fem kilo till ett kilo skulle innebära att det blir lättare att lagföra narkotikaförsäljare då beslagspunktens gatuvärde innebär att brottet bedöms som grovt. Fler lagförda narkotikaförsäljare som döms till strängare påföljd minskar kriminella nätverks vinster och därmed deras inflytande över ungdomar och våra stadsdelar.

Lars Johansson (S)

styrelseordförande i AB Framtiden