När vi gräver djupare i statistiken ser vi dock att vi inte nått hela vägen fram, skriver debattörerna.
När vi gräver djupare i statistiken ser vi dock att vi inte nått hela vägen fram, skriver debattörerna. Bild: HSB Göteborg, Janerik Henriksson/TT.

Bostadsrättsföreningar måste bli jämställda

Landets bostadsrättsföreningar arbetar för fullt med att föreslå styrelse till årsstämman. Vi vill påminna dem om att se över könsfördelningen både en och två gånger. Om inte annat för att fira den svenska demokratin på födelsedagen, skriver Lars Göran Andersson och Lena Carlberg, HSB Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Kvinnlig rösträtt är en milstolpe för den svenska demokratin. Samtidigt ser vi att vi inte har uppnått jämställdhet, inte i samhället i stort, och inte heller i den bransch som vi verkar i.

En bransch som under våren debatterats flitigt utifrån ett jämställdhetsperspektiv: den mansdominerade och ojämställda bygg- och fastighetsbranschen. Att vi inte nått fram i arbetet med jämställdhet märks på flera plan.

Enligt Byggföretagens årliga mätning är andelen kvinnor i byggindustrin bara 9,6 procent, och i rapporten ”Fler kvinnor inom fastighetsbranschen” fann man att endast en femtedel av de yrkesverksamma i fastighetsbranschen var kvinnor. Också när man tittar närmare på bostadsköpares förutsättningar märks en ojämlikhet. När Länsförsäkringar i maj släppte rapporten ”Hur jämställd är bostadsmarknaden?” fanns ett tydligt mönster: kvinnor missgynnas och män gynnas. Kvinnor får 17 procent mindre boyta för sin årslön, och nästan varannan kvinna skulle inte ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad efter en separation.

ANNONS

En av fyra ordföranden är kvinna

Hur ser det då ut hos oss på HSB Göteborg? I egenskap av regionens ledande boendeaktör, som ägs av 74 000 medlemmar, har vi ett stort ansvar. Vid första anblick ser det i och för sig bra ut. Bland HSB Göteborgs medlemmar är 49 procent män och 51 procent kvinnor. Vi hade en jämn könsfördelning i vår ledningsgrupp redan för tio år sedan och vår styrelse är i dag jämställd. Vi har kämpat målmedvetet för jämställdhet i åratal, vi är stolta över vårt arbete.

När vi gräver djupare i statistiken ser vi dock att vi inte nått hela vägen fram. Hos de 360 bostadsrättsföreningar som utgör HSB Göteborg finner vi att 45 procent av styrelseledamöterna är kvinnor, vilket är ett resultat av vårt målmedvetna arbete. Men när det gäller posten som ordförande ser det inte lika uppmuntrande ut. Endast en av fyra ordföranden är kvinna. I 75 procent av bostadsrättsföreningarna innehas alltså posten av en man.

Perspektiv går förlorade

Att könsfördelningen i styrelsen spelar stor roll vet vi med säkerhet. Därför gläder vi oss åt uppropet ”Styrelselistan”, som Västsvenska handelskammaren presenterade i dagarna. Med insikten att endast 18 procent av ledamöterna i västsvenska styrelser är kvinnor och att bolag med jämställda styrelser har en signifikant högre lönsamhet och omsättning än övriga företag, vill man inspirera till förändring. En förändring som vi på HSB Göteborg också vill se i de svenska bostadsrättsföreningarna. Om det bara är männen som håller i taktpinnen riskerar många viktiga perspektiv att gå förlorade.

ANNONS

När för ett par år sedan genomfördes undersökningen ”Framtidens Boende” bland 1 000 västsvenskar blev det till exempel tydligt att kvinnor i högre grad intresserar sig för hållbarhetsfrågor. De vill gärna se investeringar i exempelvis solceller och engagerar sig i frågor som rör odling av mat och möjligheter till självförsörjning. Viktiga frågor för oss alla, eller hur?

Se över könsfördelningen

För oss är bostaden demokratisk. Det är här den vardagsnära demokratin gror. HSB har fler förtroendevalda än alla svenska kommuner tillsammans, närmare bestämt 40 000, och valberedningar i landets bostadsrättsföreningar arbetar just nu för fullt med att föreslå styrelse till årsstämman. Vi vill påminna dem om att se över könsfördelningen både en och två gånger. Om inte annat för att fira den svenska demokratin på födelsedagen, den vilar ju trots allt på jämställdhet som fundament.

Grattis, säger vi till den svenska demokratin. En otroligt betydelsefull hundraåring värd att uppmärksamma, vårda och kämpa för – i allt från de små vardagsbesluten, till de stora. Det är också därför vår styrelse valt att underteckna “Deklaration för en stark demokrati” för att sätta extra fokus på demokratifrågor de kommande åren. Varje val är en möjlighet att förändra statistiken!

Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg

ANNONS

Lena Carlberg, styrelseordförande HSB Göteborg

LÄS MER:Kvinnlig rösträtt vanns med broschyrer, inte bomber

LÄS MER:Så kämpade kvinnor för abort för 100 år sedan

LÄS MER:Tänk på det här innan du köper bostadsrätt – sju råd för att slippa fällorna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS