Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Evenemangsstråket

Bostäder och ny arena ger liv åt ödslig stadsdel

Området mellan Ullevi och Liseberg behöver ett rejält tillskott med bostäder för att bli en levande och attraktiv del i centrala Göteborg. Dessutom måste Scandinavium och Valhalla snarast ersättas med nya anläggningar, skriver bland andra Gunilla Grahn-Hinnfors, Västsvenska Handelskammaren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det så kallade Evenemangsstråket bygger på en föråldrad idé om en funktionsseparerad stad. I dag är stora delar av området från Nya Ullevi till Liseberg oftast en vindpinad genomfartsled utan stadskvaliteter. De stora arenorna, markparkeringen och grusplanerna längs Mölndalsån är en barriär mitt i centrala staden, dåligt utnyttjad och otrygg på kvällarna. Så skulle det inte behöva vara. Med en kraftfull och smart exploatering skulle en ny attraktiv stadsdel kunna byggas och tusentals människor få nya hem här.

I den nya stadsdelen ska vi samtidigt bygga vidare på det unika konceptet att ha ett mässområde, en simhall och en multiarena mitt i staden, nära kollektivtrafik, restauranger och hotell. En ny arena skulle kunna bli en del av detta.

Vill vara med och finansiera arenan

Scandinavium var en toppmodern arena 1971. Det är den inte längre. Publikfaciliteterna för hockeyn, hästarna och konserterna behöver uppgraderas för bättre komfort och större möjligheter för handel och restauranger. Därför behöver Scandinavium ersättas med en ny multiarena så att Göteborg kan fortsätta att utvecklas som evenemangsstad. Det är många överens om. Prislappen för denna nya arena ligger någonstans mellan två och fyra miljarder kronor. Näringslivet i Göteborg är intresserat av att vara med och bekosta arenan i utbyte mot att få byggrätter i området längs Mölndalsån och Skånegatan.

Det är ett par av förutsättningarna för den förändring av Evenemangsstråket som Göteborgs stad önskar. I maj hålls medborgardialoger om området och på stadens webbplats finns en enkät där man kan kryssa i om man vill se fler klätterskulpturer eller picknickplatser eller något annat i området. Det som framför allt saknas i den här delen av staden är dock bostäder, handel och kommersiell verksamhet som lever året runt.

Från näringslivet ser vi positivt på bygget av en ny arena och en uppdatering av området. En viktig aktör i området, Svenska mässan, ser ett stort värde i att en ny arena ligger i direkt anslutning till mässlokalerna.

Ny simanläggning ett måste

Ett problem är dock Valhallabadet. Med en halv miljon gäster årligen är Valhallabadet en av Göteborgs mest besökta platser och innerstadens enda simhall. Dessutom är 1950-talsdelen av badet en arkitektoniskt intressant miljö som har en plats i många göteborgares hjärta.

Men ibland måste val göras. Enligt badhusutredningen, som gjorts av idrotts- och föreningsförvaltningen, bör Valhallabadet ersättas med ett nytt bad eftersom renoveringsbehoven är stora och simhallen inte längre uppfyller kraven på en mästerskapsarena. Katrinelunds idrottsgymnasium som ligger inom området utbildar dessutom simmare som behöver både tränings- och tävlingsmöjligheter.

Att behålla dagens Valhalla innebär stora kostnader för skattebetalarna och gör det dessutom svårt att få in en ny multiarena i anslutning till Svenska mässan.

Ett nytt Valhalla skulle kunna byggas inom Evenemangsområdet, ett helt nytt badhus för träning, tävling och med ett romerskt bad. Om mosaikväggen i nuvarande Valhallabadet är möjlig att bevara skulle den kunna bli ett smycke i den nya badanläggningen.

Gör inte om samma misstag

När det nya Evenemangsstråket planeras är det viktigt att inte göra om samma misstag som förra gången. Vi vill uppmana stadens politiker att läsa forskarrapporten Värdeskapande stadsutveckling, som presenterades häromveckan. Studien visar vilka faktorer i en stad som är attraktiva för bostadsköpare och hyresgäster till såväl bostäder som kommersiella lokaler. Att bo och verka nära en kulturinstitution är uppskattat, liksom den traditionella kvartersstaden med blandade verksamheter och bostäder. En attraktiv stad är inte enbart trevlig att vistas i, den ger också företagen fler chanser att rekrytera och behålla personal.

Kan bli attraktivt område

Evenemangsstråket har alla möjligheter att bli ett attraktivt område. Bland många av våra medlemsföretag inom bygg- och fastighetssektorn finns en stor vilja att delta i en sådan omvandling. Där finns också kunskap om stadsutveckling och många bra idéer för en ny arena. Ta vara på dem i utvecklingen av evenemangsstråket.

Gunilla Grahn-Hinnfors

ansvarig stadsutveckling, Västsvenska handelskammaren

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg

Petra Sedelius

ansvarig näringspolitik, bostad, hus, Sveriges byggindustrier Väst Södra Älvsborg