Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostäder åt alla

Vi har en bostadsbrist i Göteborg. Den slår särskilt hårt mot vissa grupper som inte är etablerade på bostadsmarknaden, till exempel nyanlända, studenter och unga vuxna. Det är bra att många brinner för att förändra den rådande situationen, det gör även vi, skriver bland andra Jahja Zeqiraj (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bostadsbristen, 8/12

Hyresgästföreningen gör vartannat år en undersökning om unga vuxnas boendesituation. I årets rapport skriver de att ”Göteborg satsar både på bostadsbyggande generellt och på bostadsbyggande specifikt inriktat mot mindre bostäder med lägre hyror”. I dag bygger vi mer i Göteborg än vad man gjort på 40 år, och minst hälften av allt som markanvisas varje år är hyresrätter.

Bostadssituationen för nyanlända är ett av de områden vi arbetat mest intensivt med de senaste åren. Göteborg har uppfyllt och ska även i fortsättningen uppfylla kraven Migrationsverket ställer på oss genom bosättningslagen.

3 500 studentbostäder på gång

När det gäller bostadsbristen för studenter ser vi att det behövs 7 000 nya studentbostäder. Tillsammans med tio andra viktiga aktörer i projektet Gbg7000+ gör vi vad vi kan för att bygga fler studentbostäder. Just nu ligger 3 500 studentbostäder i olika skeden i byggprocessen.

Boplats Göteborg driver en annonsplats för rum hos privatpersoner till internationella studenter. Förra året annonserades 1 133 rum på detta sätt, och i år kommer Boplats att samarbeta med Göteborgs räddningsmission för att skapa en liknande tjänst för att hyra ut rum till nyanlända.

Sedan i år har vi politiker fattat beslut om att tio procent av alla hyresrätter vi bygger ska ha en månadskostnad om högst 1 100 kronor per kvadratmeter och år. Detta mål är mer ambitiöst än gränsen på 1 350 kronor som krävs för att få ta del av regeringens investeringsstöd. Förra året tog allmännyttan även bort inkomstkravet för sina lägenheter, vilket varit en barriär för särskilt många unga. Nu går det att gå ihop några stycken och dela på en lite större lägenhet, vilket var omöjligt tidigare.

Det räcker nu!

Vad innebär allt det här då? Det går så klart inte att bo i en markanvisning eller en detaljplan, utan vad som räknas är antalet färdiga nycklar till de nya lägenheterna. Redan nu ligger bostadsbyggandet på den högsta nivån sedan miljonprogrammets dagar, men det räcker inte. Bostadsbristen räcker nu, bostad åt alla! Det skriver vi under på fullt ut. Vi vet att organisationerna bakom artikeln inte kommer att nöja sig förrän detta är verklighet. Det kommer inte vi heller.

Jahja Zeqiraj (S)

ordförande Fastighetsnämnden

Håkan Bernhardsson (S)

Gruppledare i Boplats

Hanna Bernholdsson (MP)

vice ordförande Fastighetsnämnden

Bobbo Malmström (V)

ledamot Fastighetsnämnden