Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Magnusson (M), ordförande regionstyrelsen, Västra Götalandsregionen

Borås bästa plats för ny polisutbildning

Regeringen måste infria sina löften och ge oss klara besked om att lägga en ny polisutbildning i Västsverige. Borås är det bästa alternativet och kan utbilda poliser med god lokalkännedom, skriver bland andra Johnny Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Moderaternas vill stärka svensk polis och anställa fler poliser. Då måste vi också utbilda fler vilket kräver fler utbildningsplatser. Vi vill att framtidens poliser ska kunna utbilda sig här i Västsverige och att en polisutbildning så snart som möjligt startas vid Högskolan i Borås.

Trots regeringens löften om en ny polisutbildning i Västsverige och samsyn att Borås vore den bästa placeringen, råder tystnad och osäkerhet över vems ord som gäller och hur det kommer att bli.

Hoppas på annan bedömning

Bakgrunden är att regeringen gett Polismyndigheten i uppdrag att undersöka förutsättningarna för två nya polisutbildningar, en vid lärosäte i syd och en i väst. En i syd är redan beslutad, med placering i Malmö och med start redan 2019.

Den tidigare rikspolischefen Dan Eliasson, vars omdöme ifrågasatts mer än en gång, signalerade innan han lämnade Polismyndigheten tvivel om behovet av ytterligare en utbildning. Vi är förhoppningsfulla om att hans efterträdare gör en annan bedömning.

När statsminister Stefan Löfvén gästade SVT:s Veckans brott uttryckte han bestämt att vi ska ha en utbildning i väst. Justitieminister Morgan Johansson har varit tydlig med samma viljeinriktning. Borås har även konstaterats vara den starkaste kandidaten, bland annat av den tidigare inrikesministern Anders Ygeman. Är regeringens ord är att lita på?

Lokalkännedom ökar tryggheten

Statsministern har även han insett att en nära polisutbildning ger möjligheten att utbilda fler poliser. Vi vill med en utbildning i Västsverige att fler samhällsengagerade göteborgare, sjuhäradsbor och skaraborgare exempelvis, ska se en framtid inom polisyrket utifrån sin livssituation. Fler poliser med lokalkännedom kan bidra till vår trygghet och stärka vår polisorganisation.

Borås har ett bra geografiskt läge i ett av landets största rekryteringsområden, med 1,7 miljoner invånare i Västra Götaland, och staden är i sig av tillräcklig storlek för att spegla samhällets alla utmaningar. Alla kriterier för en polisutbildning är uppfyllda och förutsättningarna vid högskolan är mycket goda. Här har även påbörjats ett arbete med att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen, för att rekrytera rätt och förhindra avhopp.

Borås vill ha en ny polisutbildning och är det självklara alternativet i Västsverige. Nu kräver vi besked.

Johnny Magnusson (M)

ordförande regionstyrelsen, Västra Götalandsregionen

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot från Borås

Annette Carlson (M)

vice ordförande kommunstyrelsen, Borås stad