Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansens valutspel om att satsa en miljard i tillfälliga projektpengar på de utsatta områdena är kortsiktigt valfläsk, tycker Karin Pleijel.
Alliansens valutspel om att satsa en miljard i tillfälliga projektpengar på de utsatta områdena är kortsiktigt valfläsk, tycker Karin Pleijel.

Boende i utsatta områden genomskådar alliansens bluff

Alliansen har kraftigt skurit ner på det socialt förebyggande arbetet, att de nu i valtider säger sig vilja satsa på de utsatta områden är falsk marknadsföring, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Även om Axel Josefson (M) i sitt debattsvar gör sitt bästa för att plocka fritt och vilseledande bland siffrorna kvarstår fakta: Sedan Alliansen tog över styret 2018 har trygghetsindex i Göteborg minskat med fem enheter. Detta visar att Alliansens trygghetspolitik har misslyckats och ändå förespråkar Axel Josefson mer av samma. Det är häpnadsväckande.

Josefsson skriver att Alliansen har som mål att inga områden ska vara socialt utsatta 2025. Det är bra, och sannolikt en åsikt som de flesta delar. Men Alliansen har under de senaste åren visat att de inte är beredda att göra det som faktiskt krävs för att uppnå sitt mål.

Det kommunala bolaget AB Framtiden tog fram en färdplan för hur utvecklingen i de utsatta områdena kan vändas. Förslaget handlade bland annat om att staden skulle ta efter det framgångsrika arbetet i Gårdsten och bilda lokala bostadsbolag där de boende sitter i styrelsen. Med en tydlig lokal förankring skulle bolagen lättare kunna samordna det lokala utvecklingsarbetet och agera snabbfotat, just det som varit nyckeln till framgång i Gårdsten.

Detta förslag kastades rakt i papperskorgen av Alliansen. I stället driver de på för snabba utförsäljningar och ombildningar i hela staden, något som inte löser stadens problem utan snarare riskerar att skapa fler.

Uppnå sina mål

Valutspelet från Alliansen om att satsa en miljard i tillfälliga projektpengar på de utsatta områdena kan bara ses som kortsiktigt valfläsk. Under mandatperioden har Moderaterna valt att skära ner på det socialt förebyggande arbetet och vill minska den socioekonomiska viktningen inom skolan, vilket skulle innebära att resurserna till skolorna i de utsatta områdena minskar. Att de nu i valtider säger sig vilja satsa på de utsatta områdena känns inte särskilt trovärdigt.

Vi tror dock att de boende i de utsatta områdena genomskådar bluffen. Miljöpartiet går till val med ett 50-punktsprogram för de utsatta områdena. Programmet innehåller bland annat satsningar på fler lärare och bättre arbetsvillkor för att varje elev ska lyckas, fler socialsekreterare som är ute på kvällar och nätter, stärkt våldsförebyggande arbete och satsningar för fler jobb. Att ha ett mål är jättebra Axel, men att faktiskt uppnå målet tror vi smäller högre hos göteborgarna.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition

LÄS OCKSÅ: Lokal valkompass för kommun och region 2022

LÄS OCKSÅ: Våldet i förorterna börjar och slutar med papporna

LÄS OCKSÅ: Trädgårdsstad ska vända utvecklingen i Biskopsgården