Alliansens valutspel om att satsa en miljard i tillfälliga projektpengar på de utsatta områdena är kortsiktigt valfläsk, tycker Karin Pleijel.
Alliansens valutspel om att satsa en miljard i tillfälliga projektpengar på de utsatta områdena är kortsiktigt valfläsk, tycker Karin Pleijel.

Boende i utsatta områden genomskådar alliansens bluff

Alliansen har kraftigt skurit ner på det socialt förebyggande arbetet, att de nu i valtider säger sig vilja satsa på de utsatta områden är falsk marknadsföring, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Även om Axel Josefson (M) i sitt debattsvar gör sitt bästa för att plocka fritt och vilseledande bland siffrorna kvarstår fakta: Sedan Alliansen tog över styret 2018 har trygghetsindex i Göteborg minskat med fem enheter. Detta visar att Alliansens trygghetspolitik har misslyckats och ändå förespråkar Axel Josefson mer av samma. Det är häpnadsväckande.

Josefsson skriver att Alliansen har som mål att inga områden ska vara socialt utsatta 2025. Det är bra, och sannolikt en åsikt som de flesta delar. Men Alliansen har under de senaste åren visat att de inte är beredda att göra det som faktiskt krävs för att uppnå sitt mål.

ANNONS

Det kommunala bolaget AB Framtiden tog fram en färdplan för hur utvecklingen i de utsatta områdena kan vändas. Förslaget handlade bland annat om att staden skulle ta efter det framgångsrika arbetet i Gårdsten och bilda lokala bostadsbolag där de boende sitter i styrelsen. Med en tydlig lokal förankring skulle bolagen lättare kunna samordna det lokala utvecklingsarbetet och agera snabbfotat, just det som varit nyckeln till framgång i Gårdsten.

Detta förslag kastades rakt i papperskorgen av Alliansen. I stället driver de på för snabba utförsäljningar och ombildningar i hela staden, något som inte löser stadens problem utan snarare riskerar att skapa fler.

Uppnå sina mål

Valutspelet från Alliansen om att satsa en miljard i tillfälliga projektpengar på de utsatta områdena kan bara ses som kortsiktigt valfläsk. Under mandatperioden har Moderaterna valt att skära ner på det socialt förebyggande arbetet och vill minska den socioekonomiska viktningen inom skolan, vilket skulle innebära att resurserna till skolorna i de utsatta områdena minskar. Att de nu i valtider säger sig vilja satsa på de utsatta områdena känns inte särskilt trovärdigt.

Vi tror dock att de boende i de utsatta områdena genomskådar bluffen. Miljöpartiet går till val med ett 50-punktsprogram för de utsatta områdena. Programmet innehåller bland annat satsningar på fler lärare och bättre arbetsvillkor för att varje elev ska lyckas, fler socialsekreterare som är ute på kvällar och nätter, stärkt våldsförebyggande arbete och satsningar för fler jobb. Att ha ett mål är jättebra Axel, men att faktiskt uppnå målet tror vi smäller högre hos göteborgarna.

ANNONS

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition

LÄS MER:Lokal valkompass för kommun och region 2022

LÄS MER:Våldet i förorterna börjar och slutar med papporna

LÄS MER:Trädgårdsstad ska vända utvecklingen i Biskopsgården

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS