Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BLACK LIVES MATTER. Kritikerna av #BLM har fel, rörelsen är inte rasistisk eftersom bara den diskriminering som svarta utsätts för i Amerika kallas rasism, skriver debattören.

BLM-rörelsen är inte rasistisk

Kritiken mot rörelsen Black lives matter som handlar om att den är rasistisk mot vita bygger på en felatktig förståelse för vad som är rasism. Diskriminering av vita är inte rasism, därför blir hashtaggen #AllLivesMatter missvisande, skriver Muhammed Hassaneh.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt en granskning från Washington Post har omkring 509 personer skjutits ihjäl av amerikanska poliser hittills, varav 10 procent var obeväpnade. Afroamerikaner som knappt utgör 13 procent av Amerikas befolkning utgör 24 procent av dödsoffren. Svarta är sålunda klart överrepresenterade. 

Det sorgliga är att endast ett fåtal poliser har blivit åtalade. Mot bakgrund av detta har människor på senare tid uppmanats till att återigen visa sitt stöd genom den internationellt virala hashtaggen #BlackLivesMatters. Och det dröjde inte länge förrän man fick svar på tal med den till synes mer rättvisa hashtaggen #AllLivesMatter.

Kritikerna till #BLM menar att hashtaggen är rasistisk mot vita och att det därför vore bättre med en mer inkluderande beteckning som #ALM står för. En grov kränkning mot alla som kämpar emot den amerikanska rasismen.

Visserligen skulle stödet bli mer inkluderande om man använde sig av hashtaggen #AllLivesMatter, men då det endast är svarta som särbehandlas i lagens ögon, förtjänar stödet ett precist erkännande av vilka det är som står för rasismen – vita – och inte ett slugt insvept stöd som #AllLivesMatter står för.

Det är grundläggande retorik, och framförallt sunt förnuft, att man ska vara exakt i att utpeka vilka som står och utsätts för rasism. Allt annat förtar effekten av BLM-rörelsens strävan efter att behandlas lika. 

Inte rasitiskt diskriminera vita

 #ALM får det att låta som om alla är skyldiga och utsatta för rasism, vita såväl som svarta, vilket inte stämmer. Rasism beskriver de systematiska strukturerna i samhället som diskriminerar en viss ras och som av gemene man anses vara normala.

Att vita diskrimineras är inte rasism då det varken faller inom den samhälleliga strukturen eller anses vara normalt. Den som diskriminerar en vit människa får snabbt utstå samhällets kritik och rättsliga åtgärder. Fast vem kan förneka strukturen och det normala i att poliser som tar till övervåld mot svarta inte dras inför rätta? Inte statistiken i alla fall. Därför kan bara den diskriminering som svarta utsätts för i Amerika kallas rasism. 

Kritikerna har sålunda fel, #BLM är inte rasistiskt. Det är #ALM som är missvisande och därmed ett hinder mot att amerikansk rasism stoppas. Är detta något ni människovänner vill stå upp för?

Muhammed Hassaneh

juridikstudent