Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bjud in oss till dialog, Holger Blomstrand

Hyreshöjningen kommer att tvinga människor att flytta. Vi vädjar till fastighetsbolaget Holger Blomstrand att tänka om, skriver Linda Petersson, Nätverket Rädda Lintotten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi som bor i kvarteret Lintotten i Lunden har fått besked från vår fastighetsägare, fastighetsbolaget Holger Blomstrand, om att de vill renovera kök och badrum i våra lägenheter och därmed också höja hyran kraftigt. Vi som bor i lägenheterna, våra hem, är väl medvetna om att renoveringarna är nödvändiga - det är inget problem i sig. Löpande underhåll har inte skötts på många år. Problemet är att vår hyra kommer att höjas med nästan 50 procent. Jo, ni läste rätt. För en trerummare betyder det en höjning från 6565 kronor till 9455 kronor i månaden. Konsekvenserna av denna hyreshöjning skulle bli katastrofal för oss boende.

Rapporter från bland annat Hyresgästföreningen Västra Sverige har visat att när fastighetsägare höjer hyran med femtio procent, vilket alltså Holger Blomstrand aviserat, är det en tredjedel av hushållen som hamnar under marginalen för skälig levnadsstandard. Många av oss kommer alltså inte ha råd att bo kvar och vi blir i praktiken tvångsförflyttade.

Holger Blomstrand kan mycket väl göra en renovering som inte höjer hyran alls - det är upp till dem

Representanter för Holger Blomstrand menar i en artikel i GP att “höjningen är rimlig” och att “det inte går att komma under denna nivå” (av hyreshöjning). Men här visar fastighetsbolaget på stor okunskap. Det är nämligen så att Holger Blomstrand mycket väl kan göra en renovering som inte höjer hyran alls - det är upp till dem. Det finns ingen tvingande lagstiftning som säger att en fastighetsägare som utför renovering måste höja hyran.

Lägenheterna har under väldigt lång tid genererat goda vinster för de som ägt fastigheterna. Det är inte så att Holger Blomstrand saknar pengar. Det underhåll som nu ska göras, menar vi, är redan betalt just eftersom lägenheter inbringat hyra under flera årtionden.

När vi dessutom läser att Lennart Voigt från bolaget i GP säger “detta leder på kort sikt till en hög hyra” kan vi inte hålla oss för skratt längre. Hyran höjs inte på “kort sikt” - hyran kommer att höjas med flera tusen kronor i månaden under överskådlig tid framöver, om Holger Blomstrand får som de vill.

Det som vi upplever som mest nonchalant från Holger Blomstrand är deras fullständiga brist på kommunikation

Men det som vi upplever som mest nonchalant från Holger Blomstrand är deras fullständiga brist på kommunikation med oss som bor i lägenheterna. Förutom ett kortfattat möte i december 2018 har de endast lämnat lappar i våra brevlådor med information om vad de ska göra. De har under undermåliga ”samrådsmöten” varit väldigt tydliga med att vi som boende inte ska få något inflytande över processen kring vad som händer med våra hem.

Vi boende i kvarteret Lintotten vill med denna debattartikel vädja till Holger Blomstrand att tänka om. Stanna upp i processen och gör ett omtag, Prata med oss som bor i kvarteret, bjud in oss till dialog och lyssna på riktigt på våra förslag. Det enda vi vill är att renoveringen görs så att alla som bor här ska kunna bo kvar.

Linda Petersson

Nätverket Rädda Lintotten