Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Björklund vill skrota den svenska modellen

Jan Björklund (L) ondgör sig med stora bokstäver över den fackliga strejkrätten. Utspelet ska ses som ett exempel på ett ideologiskt inhopp som bara syftar till att ge sig på den svenska modellen i allmänhet och den samlade fackföreningsrörelsen i synnerhet, skriver Raimo Pärssinen (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott
Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Replik

Hamnstrejken, 21/2

Liberalernas partiledare är väl medveten om hur den svenska arbetsmarknadsmodellen är uppbyggd och fungerar. Grundläggande för ordning och reda på arbetsmarknaden är att arbetsgivarna tecknar kollektivavtal för att i utbyte få arbetsfred. Utan strejkrätten faller hela arbetsmarknadsmodellen. Därför blir den ideologiska övertonen i Liberalernas inlägg extra tydlig då konflikter på arbetsmarknaden hanteras av arbetsmarknadens parter och inte av politiker som mig eller Jan Björklund.

Den svenska arbetsmarknaden är fredlig i en internationell jämförelse. Med tanke på att det finns närmare 700 kollektivavtal inrapporterade till Medlingsinstitutet är antalet konflikter på arbetsmarknaden mycket litet.

Väldigt lite missbruk

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har så sent som i dagarna berättat att hon avser att ge Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga hur konflikträtten används. Jag är övertygad om att svaret kommer att bli samma som det brukar: Arbetsmarknadens parter missbrukar i väldigt liten utsträckning konflikträtten.

Till skillnad från Björklund har jag stor tilltro till den svenska modellen. I de fall missgärningar förekommer i utnyttjandet av strejkrätten är det upp till parterna att lösa situationen. Det har skett förr och så kommer att ske också framöver.

Raimo Pärssinen (S)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott