Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Från Sverigedemokraternas sida är vi inte rädda för att ta i med hårdhandskarna mot brottslingar och kriminella. Man ska inte kunna bli ägare till nya bilar innan man gjort rätt för sig, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT, Pressbilder

Bilmålvakternas brott får inte straffa laglydiga

Kriminella slipper undan, fordon används dagligen för olagligheter och polisen står handfallen. Hur länge ska regeringen utreda innan vi kan få stopp på bilmålvakterna? skriver Mikael Eskilandersson (SD) och Angelica Lundberg (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige har stora problem med bilmålvakter, inte minst i Göteborg. Personer står som ägare till bilar de inte förfogar över medan den verkliga ägaren smiter undan skatter och avgifter.

Sveriges tio värsta bilmålvakter äger tillsammans över 15 000 bilar. Enligt Kronofogden var det sammanlagda skuldbeloppet för fordonsrelaterade skulder närmare två miljarder kronor i början av 2018. Kriminella slipper inte bara undan skatt och böter, fordonen används också som flyktbilar, murbräckor och narkotikagömmor enligt polisen.

Kriminella slipper inte bara undan skatt och böter, fordonen används också som flyktbilar, murbräckor och narkotikagömmor enligt polisen

Ännu en utredning

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelade i förra veckan att regeringen nu tillsätter ännu en utredning. Den förra utredningen påbörjades redan 2009 men ledde enbart fram till otillräckliga lagändringar. Nu vill regeringen alltså utreda igen.

Den förra utredningen påbörjades redan 2009 men ledde enbart fram till otillräckliga lagändringar

Det är bra att regeringen inser att tidigare åtgärder inte varit tillräckliga, men hur länge ska man utreda innan man faktiskt stoppar de kriminella på riktigt?

Straffa dem som straffas bör

Att begränsa antalet bilar någon får äga för att försvåra användandet av bilmålvakter tycker vi är fel väg att gå. Skötsamma, laglydiga människor ska inte straffas. Sverigedemokraterna vill i stället att den som äger fordon med någon form av statlig oreglerad skuld, vare sig det är felparkeringsavgifter, obetalda fordonsskatter eller trängselavgifter, inte ska få skriva på sig ytterligare bilar. Individen ska beläggas med ett förbud på nytt ägarskap.

Skötsamma, laglydiga människor ska inte straffas

I de fall någon med förbud på nytt ägarskap försöker registrera sig som ägare till nya fordon ska ägarskapet överföras till Kronofogden. När skulden är reglerad kan ägarskapet återgå. Polisen måste även få ökade befogenheter att ingripa mot dem som använder bilmålvakter. Det kan ske genom att utfärda användningsförbud för fordon med stora skulder, vilket ökar polisens chanser att hitta dem.

Man ska inte kunna bli ägare till nya bilar innan man gjort rätt för sig

Från Sverigedemokraternas sida är vi inte rädda för att ta i med hårdhandskarna mot brottslingar och kriminella. Man ska inte kunna bli ägare till nya bilar innan man gjort rätt för sig. Det är en grundläggande värdering i vårt svenska samhälle och något vi måste värna. Det är dags att regeringen ger polisen möjligheter att upprätthålla lag och ordning.

Mikael Eskilandersson (SD), riksdagsledamot i Civilutskottet

Angelica Lundberg (SD), riksdagsledamot Civilutskottet