För den som har följt den utrikespolitiska debatten de senaste veckorna är det tydligt att regeringen saknar ambitioner för att Sverige och EU ska fortsätta att agera som en humanitär förebild. Värderingar som sedan länge präglat svensk utrikespolitik, såsom jämställdhet, solidaritet och mänskliga rättigheter har varit få i de uttalanden som gjorts. Det som oroar oss allra mest är när dessa värden inte verkar försvaras i förhandlingar och samtal med andra länder.
Genom Rysslands illegala krig mot Ukraina drog vi Socialdemokrater, precis som många andra, slutsatsen att Sverige befinner sig i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Därmed gjordes ansökan till NATO, i nära dialog med oppositionen och tillsammans med Finland. Att stå eniga i försvars- och säkerhetspolitiska frågor är avgörande för vårt lands säkerhet och för att värna svenska intressen.
Det som oroar oss allra mest är när dessa värden inte verkar försvaras i förhandlingar och samtal med andra länder
Ansökan skickades in och avtal med Turkiet har sedan skrivits. En ansökan som innehöll ett löfte om att hålla kärnvapen och permanenta baser utanför Sveriges gränser. Samt ett avtal där varje punkt gåtts igenom och behandlats av ansvariga utskott. Både ansökan och det efterföljande avtalet var inget som Moderaterna motsatte sig. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen nu både verkar ha bytt fot i frågan om kärnvapen på svensk mark och att de nu flertalet gånger uttryckt sig tveksamt i frågor rörande Turkiet.
Sverige har tydligt markerat att vi inte vill ha några kärnvapen på svensk mark, vilket förra våren var ett viktigt besked för många svenskar. Vad är regeringens besked idag?
Uppskattas inte av alla
Det upptrissade läget mellan Sverige och Turkiet oroar många. Ett avtal har skrivits och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg betonar att Sverige håller sig till sin del av avtalet. Att i det läget välja att svara tveksamt eller vika sig för nya krav trots att de går emot svenska värden som yttrandefrihet är än mer oroande. Alla typer av yttringar kommer inte att uppskattas av alla, men i Sverige har vi rätt att göra dem och det är en rättighet som gör Sverige till Sverige och som vi ska värna om. Är det då rätt att en minister fördömer yttringar i ett land där svensk lagstiftning om yttrandefrihet gäller?
Vi anser att svenska folket förtjänar ett klargörande angående regeringens strategi för att så snart som möjligt träda in i Nato. Bland våra invånare finns ett stort stöd för ett medlemskap i Nato, men det är ett stöd man inte kan ta för givet. För att behålla stödet krävs det att man som regering inte viker sig och värnar svenska värden om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Carina Ohlsson (S), EU-Parlamentariker
Johan Büser (S), riksdagsledamot och vice ordförande för den svenska OSSE-delegationen
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.