I en militärövning omringade Kina Taiwan den 10 april för att blockera ön från omvärlden. Kinas utrikesminister, deklarerade med eftertryck att taiwanesisk självständighet och fred i Taiwansundet är uteslutet, skriver debattörerna.
I en militärövning omringade Kina Taiwan den 10 april för att blockera ön från omvärlden. Kinas utrikesminister, deklarerade med eftertryck att taiwanesisk självständighet och fred i Taiwansundet är uteslutet, skriver debattörerna. Bild: An Ni

Bildt och Macron gör Taiwan en björntjänst

Vi borde ha lärt oss av hur vår passivitet skapade incitament för Ryssland att ta över Sydossetien från Georgien och annektera Krim från Ukraina. Trots det ser vi nu samma brist på handling från väst, när Kina återigen höjer tonläget om Taiwan och gör militärövningar kring ön. Alla demokrater i väst bör aktivt stötta Taiwans självständighet, skriver Kurdo Baksi och Tao Chan.

ANNONS
|

”EU-synen på Taiwan-frågan måste vara att vi håller fast vid idén om Ett Kina, och följaktligen inte stöder Taiwans oberoende, men att varje lösning av frågan måste vara fredlig och att vi resolut skulle motsätta oss alla former våld från Kina.” Så skrev den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt på Twitter för några dagar sedan.

I en tid när Taiwan behöver vårt stöd skriver Bildt dessa förfärliga ord. Även Frankrikes president Emmanuel Macron sviker Taiwan som sedan länge är en nation med fri press- och yttrandefrihet och demokratiska val. Nyligen mottogs Macron som en rockstjärna av Peking-regimen. Strax efter Kinaresan sade Macron att EU bör varken ”följa” USA eller Kina i Taiwan-frågan.

ANNONS

Förödande passivitet

Taiwan, med sina drygt 23 miljoner invånare, är en demokratisk enklav i en auktoritär region som riskerar att slukas av Kina medan stora delar av världen passivt tittar på. Väst satt länge på händerna medan Ryssland övertog Sydossetien 2008 från Georgien och annekterade Krim från Ukraina sex år senare. Vår passivitet skapade ett incitament för Ryssland att fortsätta begå folkbrott. Frågan är om vi ska begå samma misstag med Kina?

Börjar vi tidigt hinner vi överbrygga de ekonomiska nackdelarna som Kinas motreaktion innebär. Taiwan behöver vårt stöd.

I en militärövning omringade Kina Taiwan den 10 april för att blockera ön från omvärlden. Wang Wenbin, Kinas utrikesminister, deklarerade med eftertryck att taiwanesisk självständighet och fred i Taiwansundet är uteslutet. Eftersom demokratins fortlevnad i Taiwan kräver ett separerat politiskt system från Kinas diktatur hotar Kina i praktiken med ett oundvikligt krig om demokratin på ön ska fortsätta. Frågan är inte om Kina ska anfalla, utan när det händer.

Än finns det hopp

Varningssignalerna i Kinas agerande har liksom i fallet med Ryssland varit många och uppseendeväckande. År 1950 ockuperade Kinas militär grannlandet Tibet. Självständighetsrörelser i Xinjiang (Östturkestan) och Tibet har slagits ner brutalt med efterföljande fängelseliknande arbetsläger för den lokala befolkningen.

Hongkong drog sitt sista andetag i yttrandefrihet 30 juni 2020 när den nationella säkerhetslagen klubbades igenom i strid mot internationella avtal.

Kurdo Baksi.
Kurdo Baksi. Bild: Ali Lorestani/TT

Taiwans framtid står på spel. Än så länge finns det hopp. Med största sannolikhet är det två faktorer som hindrar Kina att anfalla just nu:

ANNONS

• Taiwan tillverkar 90 procent av de mest högteknologiska halvledare i världen. Vid ett krig skulle Kinas teknologiska sektor lamslås.

• USA har i åratal uttalat ett tvetydigt stöd till Taiwan vid krig vilket räcker för att Kina inte ska riskera direkt konfrontation.

Första punkten kommer bli obsolet så fort Kina byggt upp sin egen halvledarindustri och andra punkten lär inte vara värt mycket när Trump eller likasinnade tar över Vita huset.

Och den svenska regeringen kan stödja Taiwan på flera sätt. Här är några förslag:

• Stifta lagar för att hindra utländska företag att äga och driva samhällsviktig infrastruktur.

• Ge direktiv till statliga företag och myndigheter att porta kinesiska företag i offentliga upphandlingar.

• Arbeta för att Taiwan ska få en plats i Världshälsoorganisationen och i andra internationella samarbeten.

Tao Chan.
Tao Chan.

• Skapa skattemässiga incitament för att återköpa Sverigebaserade företag såsom Volvo Cars.

• Öka det kulturella utbytet med Taiwan. Använd traditionella kinesiska tecken som används i Taiwan och Hongkong i språkundervisningen i Sverige, i stället för förenklade tecken som skapades av Kinas kommunistparti.

• Driva på inom EU för att gynna handel med demokratiska länder och minska på sikt handel med icke-demokratiska länder.

Börjar vi tidigt hinner vi överbrygga de ekonomiska nackdelarna som Kinas motreaktion innebär. Taiwan behöver vårt stöd. Och alla demokrater bör stödja Taiwans självständighet, Carl Bildt!

ANNONS

Kurdo Baksi, författare

Tao Chan, representant för Befria Hongkong

LÄS MER:Taiwan: Kina kommer stänga sitt luftrum

LÄS MER:Högerkritik i Kinadebatt: Macron skadar Europa

LÄS MER:Så säljer vi oss billigt till Kina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS