Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ny allians. Nu är det upp till bevis, Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Vår förhoppning är att det viktiga klimatarbetet sker bäst i en ny allians för klimatet, skriver debattörerna. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Bilda en ny allians för klimatet

Den forna Alliansen har passerat sitt bäst-före-datum. Men det går att bygga en ny allians – en allians för klimatet, skriver Ola Persson (MP) och Cecilia Emanuelsson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu är det upp till bevis, Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). I valrörelsen lovade ni båda att aldrig göra er beroende av SD, partiet som lockade 18 procent som kanske mest vill ge en käftsmäll åt etablissemanget, men som samtidigt gav sin röst åt ett parti med rasistiska rötter och en kall och hård människosyn.

Ett vetenskapsfientligt parti, totalt utan insikt om det verkliga hot mot mänskligheten som klimatförändringarna utgör och om de insatser som pågår för klimatet och miljön. Som universitet och högskolor, forskningsråd, ingenjörsutbildningar och företag jobbat intensivt med i flera år.

I en regering med S+MP+C+L kan olika förslag för att nå klimatmålen jämföras och de bästa väljas ut för genomförande och beslut

Efter valet är det nu upp till bevis. Klimatmålen vill minst 82 procent av väljarna – och alla de som ännu inte har rösträtt – att politikerna ska nå.

Den forna Alliansen har passerat sitt bäst-före-datum. Men det går att bygga en ny allians – en allians för klimatet. I oberoende utvärderingar, från facktidskrifter som Dagens Industri och Aktuell hållbarhet och miljöorganisationerna hamnar MP i topp. Längst ner i listorna hamnar M, KD och SD.

Däremot fick C lika höga poäng som MP i Aktuell hållbarhets ranking, och L nästan lika höga betyg som MP av Naturskyddsföreningen.

Nu finns chansen – ta den!

Till C och L vill vi nu säga: här är chansen!

Tidigare utvärderingar visar att C inte fick något reellt genomslag för miljöfrågorna i den forna alliansregeringen och klimatfrågans lösning förlorade åtta betydelsefulla år. Men i en regering med S+MP+C+L kan olika förslag för att nå klimatmålen jämföras och de bästa väljas ut för genomförande och beslut.

Som biologer och naturälskare vet uppkommer det ett särskilt rikt liv där sött och salt vatten blandas (estuarie-effekten). Det går till exempel att kraftigt sänka skatten för småföretagen och på lönerna samtidigt med en kraftig höjning av miljöskatterna.

Vår förhoppning är att det viktiga klimatarbetet som nu pågår i Sveriges regering inte ska avbrytas. Just på valdagen den 9:e september passerades möjligheten att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, enligt forskningsinstitutet MCC. Vi kan fortsätta släppa ut växthusgaser i mellan åtta och 23 år till innan vi också passerar gränsen för två grader. Det passar bra med uppkavlade ärmar Jan Björklund, och Annie Lööf; du kan ju bli statsminister!

Ola Persson (MP)

civilingenjör och avdelningschef på ett IT-företag

Cecilia Emanuelsson (MP)

professor i biokemi på Lunds Universitet