Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Betygsraset måste få ett slut

Skolresultaten i Göteborg fortsätter att försämras. Det är därför beklagligt att den rödgröna budgeten, som antogs i fullmäktige i måndags, saknar viktiga satsningar på skolan, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I går presenterades vårterminens betyg och det är bara att konstatera att det trendbrott som de rödgröna hade drömt om har uteblivit. Skolresultaten försämras i Göteborgs kommunala skolor.

Trots att de nyanlända elevernas resultat inte finns med i statistiken minskar andelen elever som nått målen i alla ämnen, elevernas genomsnittliga meritvärde faller och andelen elever som är behöriga till gymnasiets yrkesprogram blir allt färre.

I stort sett var tredje elev, drygt 800 elever, i de kommunala skolorna lämnar årskurs 9 utan godkänt i minst ett ämne. I Askim-Frölunda-Högsbo och i Norra Hisingen har andelen med godkända betyg rasat med åtta procentenheter sedan 2015. I Angered och Östra Göteborg är andelen med godkänt i alla ämnen under 50 procent. Nära var fjärde elev i Göteborg är inte behörig att studera vidare på gymnasiet.

Ytterligare en varningsklocka är de fortsatt fallande resultaten i årskurs 6, där klyftan mellan pojkar och flickor fortsätter att öka. Utvecklingen är oroande och skickar en tydlig signal om behovet av kunskapsreformer.

Sedan Skolverket och Skolinspektionens larmrapporter började, för mer än tio år sedan, har tiotusentals elever lämnat grundskolan i Göteborg utan godkända resultat. Det finns två tydliga förlorare i den rödgröna skolan i Göteborg. Det är killar och det är elever från hem utan utbildningstradition. Det är också dessa elever som drabbas mest av stök, oordning i klassrummet, en anti-pluggkultur och för låga krav. Det är därför det är så viktigt att skolan har höga förväntningar och tydliga kunskapskrav. Alla elever ska utmanas och stimuleras att nå längre.

Nästa år flyttas ansvaret för skolan från stadsdelarna och samlas centralt i en ny nämnd. Det är en viktig reform för att stärka likvärdigheten och styrkedjan. Men mer måste till för att lyfta skolan. Därför är det beklagligt att den rödgröna budgeten som antogs i fullmäktige i måndags saknar viktiga satsningar på skolan.

Alliansen i Göteborg har under åren lagt fram en rad förslag för att lyfta kunskapsresultaten. Vi har även idéerna om hur skolan ska få möjlighet att utvecklas i den nya organisationen.

Grunden måste vara att varje barn som växer upp i Göteborg ska ha chans att utvecklas och välja sin väg i livet. En stad med höga ambitioner måste ha ett utbildningsväsende i världsklass. Alla elever ska mötas av höga och positiva förväntningar. Alliansen prioriterar skolan.

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

Kristina Tharing (M)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd