Matcherna på Heden besöks av 10 000-tals göteborgare och turister. Det finns en villfarelse om att Heden under övriga året ligger tom och öde. Inget kunde vara mer fel, skriver debattörerna.
Matcherna på Heden besöks av 10 000-tals göteborgare och turister. Det finns en villfarelse om att Heden under övriga året ligger tom och öde. Inget kunde vara mer fel, skriver debattörerna. Bild: Maria Steén

Besluta om Hedens framtid som en mötesplats för alla

Turerna kring Heden har varit många genom åren. Någon vill förtäta med ett antal höghus, andra vill bevara utan att ha en vision framåt. Allt detta gör det svårt för oss med stora evenemang att planera framtiden, skriver fyra representanter för Gothia Cup och Partille World Cup.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Under de här sommarveckorna sjuder Heden av liv. Evenemangen förkroppsligar Göteborgs vision om att vara en hållbar stad, öppen för världen. Partille World Cup och Gothia Cup lockar omkring 70 000 gäster från hela världen. Matcherna på Heden besöks dessutom av 10 000-tals göteborgare och andra turister.

Det finns en villfarelse om att Heden under övriga året ligger tom och öde. Inget kunde vara mer fel. Heden lever. Året om. Vissa säger att detta är den mest utnyttjade idrotts- och rekreationsytan i landet. Men är den särskilt vacker? Knappast. Och kan den utvecklas och bli än mer attraktiv? Absolut.

Det är hög tid att våra politiker sätter ner foten och bestämmer sig för att slå fast sin närmare 100 år gamla detaljplan över Heden som ett evenemangs-, fritids- och rekreationsområde.

ANNONS
Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup.
Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup.

Öka livskvaliteten

Staden har ett styrdokument som talar om att man ska skapa ökad livskvalitet för medborgarna samtidigt som man skapar en ökad tillväxt inom besöksnäringen. Detta ska man bland annat göra genom att utveckla anläggningar “...för bredd och spets, för daglig verksamhet och enstaka eller återkommande evenemang och möten” (Göteborgs Stads program för besöksnäringens utveckling 2022–2030). Ja, så mycket mer behöver väl inte sägas.

Under 2000-talet har 30 procent av idrottsytan försvunnit. Fortsätter det så här..

Turerna kring Heden har varit många genom åren. Någon vill förtäta med ett antal höghus, andra vill bevara utan att ha en vision framåt. Idag används platsen för allt från stora årliga evenemang till ett bra-att-ha-område för kommunen där man kan ha “tillfälliga” parkeringshus, förskola och diverse uppställningsplatser. Allt detta gör det svårt för oss med stora evenemang att planera framtiden. Under 2000-talet har 30 procent av idrottsytan försvunnit. Fortsätter det så här...

Fredrik Andersson<strong id="strong-ad071f7ddc82b1f608df72ab6d74cbcb">,</strong> generalsekreterare Partille World Cup.
Fredrik Andersson, generalsekreterare Partille World Cup.

Heden ska vara stadens finrum. Stadens stolthet. Platsen dit man kommer såväl som besökare som bofast. Platsen som skänker såväl meditation som aktivitet. Stadens centrala mötesplats. Platsen för samhörighet och möten. Dit vi går när vi ska ladda för nästa Hellström-konsert, ta med barnen på cirkus, firar persiska nyåret, träffar kompisarna för ett parti boule eller en improviserad street basket-match. Bjuder svärmor på picknick eller hejar fram mamma i den avgörande korpmatchen. Tar spårvagnen på vintern med skidorna i famnen för att ta en runda på världens mest centrala skidspår.

ANNONS

Eller, naturligtvis, besöker två av världens största ungdomsevenemang.

Marcus Jodin, klubbchef BK Häcken.
Marcus Jodin, klubbchef BK Häcken. Bild: DANIEL STILLER

Attraktiv yta

Vi gör det mitt i vår kära stad. En stad som värnar sina invånare, en stad som har råd att använda sin mest attraktiva yta till medborgarnas bästa. Ett Hyde Park, ett Central Park, fast i vår storlek.

Göteborg ska vara en integrerad stad, menar politiken. En stad som värnar mångfald, miljö och hållbarhet. Och då är väl ett vardagsrum i citykärnan som är gemensamt för alla, där man känner tillhörighet och gemenskap ett utmärkt sätt att skapa uppnå dessa mål. Heden som en mötesplats för alla, oavsett bakgrund, ålder, kön eller var i staden du bor.

Stefan Albrechtson, klubbchef, IK Sävehof.
Stefan Albrechtson, klubbchef, IK Sävehof. Bild: Idrottsfoto.com

För att nå detta måste Hedens öppna ytor bevaras. Men det handlar om mer. Om hur vi vill att denna öppenhet ska se ut och hur den ska användas. Politiken behöver ta ett krafttag och bestämma sig för hur man vill ha Heden i framtiden. Ingen tycker att det är bra som det är. Det finns en fråga som hänger i luften och den är huruvida det går att kompromissa, förena öppenhet med byggnation. Och, efter alla turer som inte minst vi som är de mesta “brukarna” av Heden deltagit i, så kommer här en utsträckt hand. Det finns en nuvarande parkeringsyta mellan Idrottscafé och Exercishus. Lämpligt för kontorsbyggnad, kommersiell fastighet eller byggnad för kultur och idrott. Gör resten till stadens stora mötesplats.

ANNONS

Gothia Cup

Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup

Marcus Jodin, klubbchef BK Häcken

Partille World Cup

Fredrik Andersson, generalsekreterare Partille World Cup

Stefan Albrechtson, klubbchef, IK Sävehof

ANNONS