Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boel Mörck, områdeschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset Bild: Hasse Holmberg / TT
Boel Mörck, områdeschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset Bild: Hasse Holmberg / TT

Beroendevården på SU blir bättre

Just nu gör vi ett arbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med att koncentrera beroendevården till färre, mer effektiva och säkrare vårdenheter, skriver Boel Mörck, SU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Beroendevården, 1/11

Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver ett omfattande arbete för att vårda personer med alkoholberoende. Våra arbetssätt är integrerade vilket innebär att psykiska, sociala och medicinska faktorer beaktas samtidigt. För att möta våra patienter har vi flera mottagningar med kompetens inom alkoholberoende, där Nordhemskliniken är en av dem.

Just nu gör vi ett arbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med att koncentrera beroendevården till färre, mer effektiva och säkrare vårdenheter. Bland annat vill vi samla all heldygnsvård, det vill säga inneliggande vård, inom detta område på en och samma plats. Samtidigt skulle den omfattande öppenvårdsmottagningen på Nordhemskliniken finnas kvar precis som i dag.

Att flytta vårdplatser från Nordhemskliniken till Östra sjukhuset är än så länge ett förslag i ett tidigt skede.

Obruten vårdkedja

Vid all verksamhetsförändring säkerställer vi att vi kan erbjuda en god och säker vård. Genom att koncentrera heldygnsvården till Östra sjukhuset får patienterna en obruten vårdkedja mellan öppenvård, tillnyktring, avgiftning och abstinensbehandling. Det skulle också ge närhet till sjukhusklinikerna för medicin och övrig somatik, som dessa patienter ofta har behov av. Förutom ett starkare internt samarbete för de svårast sjuka skulle en flytt av dessa vårdplatser även kunna innebära en bättre samverkan med kommunens socialtjänst.

Stärka samarbetet

Tidigare i år gjorde Stadsrevisionen en genomgång av beroendefrågor och rekommenderade Sahlgrenska Universitetssjukhuset att stärka det interna samarbetet för att få en bättre samverkan med socialtjänsten.

Att flytta vårdplatser från Nordhemskliniken till Östra sjukhuset är än så länge ett förslag i ett tidigt skede. Innan förslaget tas till beslut ska detaljerna på sedvanligt sätt utarbetas tillsammans med medarbetarna utifrån deras engagemang och kompetens.

Nu i dagarna har vi inlett samtal med medarbetare och samverkanspartners inom kommunen och andra organisationer. Innan året är slut hoppas vi ha genomfört dialog med ansvariga politiker, som slutligt fattar beslut om förslaget.

Boel Mörck

områdeschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset