Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

  Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Beroendevården blir inte bättre när den skärs ned

En nedmontering av Nordhemskliniken innebär en katastrof för patienter med alkoholberoende. Hur detta kan beskrivas som att ”beroendevården blir bättre” är för oss obegripligt, skriver bland andra Jan Hallgren, Nordhemskliniken.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Beroendevården, 31/10 och 6/11

Boel Mörck, SU, bemöter inte de mycket allvarliga konsekvenser en nedmontering av Nordhemskliniken innebär. Inte heller nämns att vårdplatser stängs då 12 miljoner ska sparas. Förslaget innebär en katastrof för patienter med alkoholberoende. Hur detta kan beskrivas som att ”beroendevården blir bättre” är för oss obegripligt. Beroendeklinikens ledning vill ”koncentrera beroendevården till färre, mer effektiva och säkrare vårdenheter”. En eftertänksam analys av förslaget att nedmontera Nordhemskliniken skulle utan tvekan påvisa oerhörda kostnader i människoliv och kronor.

Nordhems avdelning har behandlingsresultat i internationell toppklass, låt bli att slå sönder den för att den inte passar in i den nya organisationskartan. Anpassa kartan efter verkligheten i stället.

Vi vill reda ut några faktafel: En obruten vårdkedja är det som finns i dag på Nordhem. Två enheter blir inte en vårdkedja bara för att man placerar dem bredvid varandra. Det är innehållet i vården och samarbetet mellan de ingående delarna där allt syftar till att göra patientens väg genom vården så bra och effektiv som möjligt som utgör en vårdkedja. Sådant tar tid att bygga upp. Att rasera går på ett ögonblick. Nordhems avdelning har behandlingsresultat i internationell toppklass, låt bli att slå sönder den för att den inte passar in i den nya organisationskartan. Anpassa kartan efter verkligheten i stället.

Den som är bevandrad inom beroendevård reagerar med förvåning över meningen ”obruten vårdkedja mellan avgiftning och abstinensbehandling” i förslaget – avgiftning och abstinensbehandling är samma sak.

Patienter som vårdas på Nordhem behöver inte Östra sjukhusets resurser, annat än i undantagsfall.

Hela regionen arbetar med omställning av vården. Vård ska ges nära patienterna i rätt tid och på lägsta effektiva vårdnivå. Patienter som vårdas på Nordhem behöver inte Östra sjukhusets resurser, annat än i undantagsfall. Är det inte enklare att flytta de enstaka patienter som blir kroppsligt sjuka till sjukhuset än att flytta en avdelning till sjukhuset för att någon av patienterna kanske kommer att bli sjuk? Med ledningens resonemang behöver all primärvård ske på sjukhus.

Närhet till sjukvårdsklinikerna är inte nödvändigt – tillgång till den välfungerade vård som finns på Nordhemskliniken i dag är däremot livräddande.

Jan Hallgren

Jörgen Engel

Steve Ottosson

samtliga verksamma vid Nordhemskliniken, Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset