En sjuårig kille eller tjej som bor i något av dessa områden ska alltså behöva närma sig 20-årsåldern innan polisen ska kunna skydda hans eller hennes fri- och rättigheter, skriver debattörerna.
En sjuårig kille eller tjej som bor i något av dessa områden ska alltså behöva närma sig 20-årsåldern innan polisen ska kunna skydda hans eller hennes fri- och rättigheter, skriver debattörerna. Bild: Frida Winter

Beklagligt att vänsterstyret väljer att offra förortens unga

Göteborg är unikt med att ha fått bort två områden från polisens lista över särskilt utsatta områden. Att vi lyckats med det beror på ett hårt och målmedvetet arbete av polis, skolpersonal, socialtjänst, bostadsbolag och många andra. Men det hade inte hänt utan en tydlig politisk ambition. Nu vill minoritetsvänsterstyret sänka den ambitionen. Det kommer främst att drabba unga i förorten, skriver bland andra Axel Josefson (M)

ANNONS
|

Enligt polisen utmärks ett särskilt utsatt område bland annat av att ”det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning.”

Vi kan naturligtvis aldrig acceptera att det finns områden i Göteborg där det är nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Det är en situation som måste åtgärdas snabbt och som är en förutsättning för att kunna arbeta vidare med ytterligare sociala insatser. Om inte polisen kan utföra sitt uppdrag – hur ser det då ut i skolor, på gårdar och andra platser?

Ambitiöst mål

Därför satte vi inom det tidigare Alliansstyret upp som mål att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden efter 2025. Det är ett ambitiöst mål som omfattar insatser inom skola, socialtjänst, fritidsverksamhet med mera. Ledande i arbetet är de kommunala bostadsbolagen inom Framtidenkoncernen, vilka tillsammans satsar 11 miljarder kronor på både fysisk upprustning och sociala insatser.

ANNONS

Vi skapade också en modell där Göteborgs stad, våra bostadsbolag, andra fastighetsägare och näringslivet kraftsamlar kring enskilda områden. I Tynnered samarbetar vi med Stena Fastigheter och Volvo Cars, i Biskopsgården med Willhem och AB Volvo samt i Bergsjön med Balder och Saab. Detta är ett helt unikt koncept som visar på möjligheten och kraften i att olika aktörer går samman mot ett gemensamt mål.

Nu vill alltså det nya minoritetsvänsterstyret släppa på ambitionen och skjuta upp målet om att inte ha några särskilt utsatta områden till 2035. Det är först och främst ett enormt svek mot alla de barn och ungdomar som tvingas växa upp i områden där polisen och andra viktiga samhällsaktörer inte kan utföra sina uppdrag. En sjuårig kille eller tjej som bor i något av dessa områden ska alltså behöva närma sig 20-årsåldern innan polisen ska kunna skydda hans eller hennes fri- och rättigheter.

Områden där många föräldrar lever i utanförskap, skolan inte lyckas förmedla tillräckliga kunskaper och trångboddheten tvingar ut barnen på gårdarna utgör lukrativa miljöer för såväl kriminella gäng som religiösa extremister

Om barn och ungdomar tvingas spendera hela sin barndom och uppväxt i områden med parallella samhällsstrukturer ställs de inför val och lockelser som drar isär samhället ytterligare. Områden där många föräldrar lever i utanförskap, skolan inte lyckas förmedla tillräckliga kunskaper och trångboddheten tvingar ut barnen på gårdarna utgör lukrativa miljöer för såväl kriminella gäng som religiösa extremister. Finns inte framtidstron ökar lockelsen att tjäna snabba pengar genom att hjälpa till med narkotikahandel eller att söka trygghet och sammanhang i destruktiva religiösa miljöer.

ANNONS

Det är detta som målet om att inte ha några särskilt utsatta områden handlar om. Det gör också att ingen ansvarstagande politiker ens borde kunna tänka tanken att skjuta på måldatumet. Framtidenkoncernen bedömer dessutom att det är möjligt, om än i vissa fall svårt, att nå fram i alla områden förutom ett till 2025. Undantaget är Hammarkullen som är fortsatt oroligt med ett antal individer som skapar stor otrygghet. Att ett område inte bedöms klara målet är dock inte skäl att sänka ambitionen. Det är snarare en signal att öka insatserna – från polisens sida, men också från Göteborgs stad, näringslivet och civilsamhället.

Permanent utsatthet

Vi moderater är beredda att göra det som krävs för att inga barn och ungdomar i Göteborg ska behöva växa upp i utanförskap och permanent utsatthet. Vi har nu en regering som äntligen tar frågor organiserad kriminalitet på allvar och är beredd att göra det som krävs för att ta tillbaka områdena från gängen. Till detta vill vi i Göteborg skjuta till minst en miljard i socialt förebyggande och trygghetsskapande insatser. Det är beklagligt att vänsterstyret i stället väljer att vända ryggen åt förortens barn och unga.

Axel Josefson (M) Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

Hampus Magnusson (M) Kommunalråd

ANNONS

Nina Miskovsky (M) Kommunalråd

Anneli Rhedin (M) Kommunalråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS