Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I sommar har vi de läkare och undersköterskor vi behöver. Däremot behöver vi fortfarande täcka upp med sjuksköterskor och barnmorskor, skriver debattören. Bild: Thomas Johansson/TT
I sommar har vi de läkare och undersköterskor vi behöver. Däremot behöver vi fortfarande täcka upp med sjuksköterskor och barnmorskor, skriver debattören. Bild: Thomas Johansson/TT

Barnmorskor måste också kunna ha semester

Våra medarbetarna är trötta och behöver återhämtning. Därför har all personal inom förlossningsvården erbjudits fyra veckors semester inom semesterperioden. Den som vill ha fyra veckor får fyra veckor, skriver Pia Pauli, obstetriken Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

15/6 En av tre barnmorskor saknas på Sahlgrenska i sommar

I förlossningsvården på Östra sjukhuset arbetar fantastiskt kompetenta barnmorskor, men vi arbetar också i tvärprofessionella team runt patienten. På BB består teamet av barnmorska, läkare, undersköterska och sjuksköterska. Undersökningar visar att teamarbete är det bästa för patienten. I sommar har vi de läkare och undersköterskor vi behöver. Däremot behöver vi fortfarande täcka upp med sjuksköterskor och barnmorskor.

Finns sommarvikarier

Vi är tacksamma för de medarbetare som hoppar in extra under sommaren och är glada att kunna erbjuda extra betalt för den insatsen. Även sjuksköterskor och barnmorskor som kommer in på sommarvikariat eller på timmar får extra ersättning.

Det har varit ett tufft år med pandemin som haft stor påverkan på förlossningsvården som ju är en akutsjukvård dygnet runt. Medarbetarna arbetar i varm skyddsutrustning, covid-sjuka patienter i isoleringsrum kräver extra resurser och det så kallade partnerförbudet på BB har krävt tätare personalnärvaro. Medarbetarna är trötta och behöver återhämtning. Därför har all personal inom förlossningsvården erbjudits fyra veckors semester inom semesterperioden. Den som vill ha fyra veckor får fyra veckor.

Trots en ansträngd tid i hela regionen visar resultatet i den nya Graviditetsenkäten från SKR att 89 procent av de som fött barn inom VGR det senaste året rekommenderar sin förlossningsavdelning till andra. BB fick lägre resultat och därför är vi mycket glada att välkomna närstående till BB igen sedan 9 juni.

God vård och fantastiska medarbetare

Patienter som föder hos oss i sommar kommer få god vård och möta fantastiska medarbetare som gör sitt yttersta för att det ska bli en fin förlossning.

Debattörerna menar att ledningen för förlossningsvården inte gör ”några anspråk på att hitta en trovärdig väg ut ur situationen”. Vi tycker att transparens är viktigt. Vi har löpande kontakt med samtliga lokala fackförbund och vi har också beskrivit åtgärder för sommaren i sjukhusets medarbetartidning sahlgrenskaliv.se. Där får den som är intresserad gärna läsa mer detaljer om vårt arbete med sommarbemanningen.

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef obstetriken Sahlgrenska universitetssjukhuset