Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Johansson (S), riksdagsledamot för Göteborg och Johan Büser (S), riksdagsledamot för Göteborg.
Anna Johansson (S), riksdagsledamot för Göteborg och Johan Büser (S), riksdagsledamot för Göteborg.

Barnen viktigare än sänkt skatt för redan rika

Det som utmärker M/KD-budgeten är främst skattesänkningar för dem som redan har det bra till priset av uteblivna nödvändiga investeringar i våra barns framtid, skriver Anna Johansson (S) och Johan Büser (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Skolpolitik, 28/1

Grunden för ett starkt samhälle och våra barns framtid läggs i skolan. När vi investerar i skolan så investerar vi i vår gemensamma framtid. Sverige kan bli tryggare, med en bättre och mer jämlik kunskapsskola.

Erik Bengtzboe (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M) skriver att M/KD-budgeten, som togs i riksdagen i november med stöd av Sverigedemokraterna, satsar på våra barns skolgång. Vi tycker inte det är tillräckligt. Det som utmärker M/KD-budgeten är främst skattesänkningar för dem som redan har det bra till priset av uteblivna nödvändiga investeringar i våra barns framtid.

Den förra S-ledda regeringen genomförde stora investeringar i mer personal och mindre barngrupper, höjda lärarlöner och fler anställda lärare

Vi socialdemokrater har i konkret handling visat vad man kan göra. Den förra S-ledda regeringen genomförde stora investeringar i mer personal och mindre barngrupper, höjda lärarlöner och fler anställda lärare. Vi införde tidigare skolstart, läxhjälp och en läsa-skriva-räkna-garanti för att alla elever ska nå kunskapsmålen.

Bengtzboe och Hänel Sandström tar upp flera satsningar på skolan som vi håller med om. Samtidigt undviker de att nämna att M/KD-budgeten innebär nedskärningar på miljö och klimat, stora nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken och på barns kulturutövande i kulturskolan. Den tar också ifrån skolungdomarnas lika möjlighet att åka kollektivt genom att de skrotar avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet för barn som går i klass 6–9 och årskurs 1–2 i gymnasiet.

Med Januariöverenskommelsen tas flera nya initiativ för att göra svenska skolan till vårt samhälles största stolthet.

Med Januariöverenskommelsen tas flera nya initiativ för att göra svenska skolan till vårt samhälles största stolthet. Kunskapsfokus och krav på kvalitet ska skärpas i alla skolor, lärarutbildningen reformeras och kraven på utbildningen ska skärpas. Vidare ska fler lärarassistenter anställas och studiero och trygghet ska finnas. Läxhjälps- garanti och prioriterad timplan ska införas där elever som riskerar att inte få gymnasiebehörighet får mer undervisning.

Goda skolresultat hänger samman med ett jämlikt samhälle och därför är M/KD-budgeten kontraproduktiv när den i stället för stora skolsatsningar och underlättande av deltagande i kultur- och fritidsaktiviteter väljer skattesänkningar.

Vi vill att Sverige ska bli tryggare, med en bättre och mer jämlik kunskapsskola. Investera i skolan är att investera i vår gemensamma framtid. För ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Anna Johansson (S)

riksdagsledamot för Göteborg

Johan Büser (S)

riksdagsledamot för Göteborg