2,3 miljoner jemenitiska barn i dag är akut undernärda. Av dem riskerar nästan 400 000 omedelbart att dö, skriver debattörerna.
2,3 miljoner jemenitiska barn i dag är akut undernärda. Av dem riskerar nästan 400 000 omedelbart att dö, skriver debattörerna. Bild: Nariman El-Mofty

Barn dör i krigets Jemen – stoppa svensk vapenexport

Att Sverige fortsätter sin vapenexport till krigande parter i Jemen är oförsvarligt, motverkar biståndet, försvagar kraftigt Sveriges röst för en fredlig lösning och står i direkt konflikt med Sveriges feministiska utrikespolitik.

ANNONS
|

För tre år sedan slöt de krigförande parterna i Jemen den så kallade Stockholmsöverenskommelsen, men freden i landet lyser med sin frånvaro. Den enda långsiktiga lösningen för att skydda Jemens folk är att stoppa kriget. Genom fortsatt vapenexport till krigförande parter bidrar i stället Sveriges regering till den brutala krigföringen. Vi frågar ansvarig minister Morgan Johansson och ny statsminister och regeringsledare Magdalena Andersson: När ska Sveriges vapenexport stoppas?

Inget hopp om fred

När Stockholmsöverenskommelsen nåddes för tre år sedan, under Sveriges värdskap, väcktes ett hopp om en fredsprocess. Men utvecklingen går i motsatt riktning. Under 2021 har ett barn under fem år dött var nionde minut till följd av konflikten. Våldet i regionen kring Marib har eskalerat och riskerar att ytterligare förvärra den humanitära krisen i landet. I början av november skedde en missilattack mot en religiös skola och moské där människor tagit skydd undan striderna. 29 civila, däribland barn, uppges ha dött eller skadats. Diskrimineringen mot kvinnor har förvärrats. I en rapport från november i år konstaterar FN:s kommitté för kvinnors rättigheter att kriget haft förödande konsekvenser för flickor och kvinnor. Fler barnäktenskap, ökad trafficking, hot och våld mot kvinnorättsförsvarare och sexuellt våld mot kvinnliga politiska fångar är några av många exempel.

ANNONS
Stockholmsöverenskommelsen nåddes, under Sveriges värdskap, väcktes ett hopp om en fredsprocess i Jemen. Tre år senare går utvecklingen i motsatt riktning, skriver debattörerna.
Stockholmsöverenskommelsen nåddes, under Sveriges värdskap, väcktes ett hopp om en fredsprocess i Jemen. Tre år senare går utvecklingen i motsatt riktning, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Förra året sålde svenska företag krigsmateriel till länder som krigar i Jemen till ett värde av 3,3 miljarder kronor. Det är sju gånger så mycket som Sveriges bistånd till Jemen. I februari levererade Saab sitt tredje radar- och stridsledningssystem till Förenade Arabemiraten. Systemet är utvecklat för luft- och sjöövervakning och kan användas för att upprätthålla blockaden av hamnar och luftrum som resulterat i att 2,3 miljoner jemenitiska barn i dag är akut undernärda. Av dem riskerar nästan 400 000 enligt FN en omedelbar död. Det finns inget tvivel om att barn i Jemen dör av hunger och sjukdom till följd av blockaden.

Inget fördömande

Sveriges regering har ännu inte tydligt fördömt parternas krigföring. I oktober kom beskedet att FN:s panel av oberoende experter för Jemen – den enda internationella mekanismen för att utreda alla parters brott mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt i landet – tvingas avsluta sitt uppdrag. Expertpanelen har i flera år avrått från vapenexport till de krigförande parterna. Inför omröstningen i FN:s råd för mänskliga rättigheter satte Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och andra koalitionsparter i kriget hård press på rådets medlemmar att rösta nej till fortsatt mandat. Ett allvarligt svek mot Jemens befolkning i en tid då omvärldens stöd behövs som allra mest.

ANNONS

Länge har Sveriges regering gömt sig bakom bortförklaringar om att vapenexporten till den Saudiledda koalitionen är så kallade följdleveranser kopplade till tidigare affärer.

Länge har Sveriges regering gömt sig bakom bortförklaringar om att vapenexporten till den Saudiledda koalitionen är så kallade följdleveranser kopplade till tidigare affärer. Men så sent som förra året godkändes två helt nya avtal för export av krigsmateriel till Saudiarabien. Samma år var Förenade Arabemiraten det land som tog emot mest svenskt krigsmateriel. Att Sverige fortsätter sin vapenexport till krigande parter i Jemen är oförsvarligt, motverkar biståndet, försvagar kraftigt Sveriges röst för en fredlig lösning och står i direkt konflikt med Sveriges feministiska utrikespolitik.

Sverige måste sluta stödja de krigförande regimerna. Vi uppmanar ansvarig minister Morgan Johansson och ny statsminister och regeringsledare Magdalena Andersson att stoppa all export av krigsmateriel till den Saudi- och UAE-ledda koalitionen samt kraftfullt fördöma alla parters stridande i konflikten och att intensifiera sitt arbete för en fredlig lösning.

Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Anna Johansson, t f generalsekreterare Amnesty International Sverige

Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen

Lena Ingelstam, generalsekreterare Diakonia

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna fredsrörelsen

Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS