Dessutom framkommer att 25 av barnen förts ur landet direkt efter att man avslutat ett omhändertagande. Över 80 av barnen som förts ut ur landet, ofta på grund av heder, befinner sig fortfarande där. Detta är ett enormt samhällsmisslyckande och ett oerhört svek mot alla utsatta barn som myndigheter inte lyckas skydda, skriver debattörerna.
Dessutom framkommer att 25 av barnen förts ur landet direkt efter att man avslutat ett omhändertagande. Över 80 av barnen som förts ut ur landet, ofta på grund av heder, befinner sig fortfarande där. Detta är ett enormt samhällsmisslyckande och ett oerhört svek mot alla utsatta barn som myndigheter inte lyckas skydda, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Barn blir bortförda på grund av samhällets undfallenhet gentemot hederskulturen

Vi vet inte hur många barn och unga som förs ut ur landet varje år. Antalet barn och unga som riskerar att föras bort eller har bekräftats vara bortförda har ökat markant under 2022. Enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten är ängslan över att konfrontera hedersrelaterat våld och förtryck fortfarande stor i Sverige. Det är obegripligt hur politisk korrekthet fortfarande leder till att samhället inte skyddar barn och unga, skriver Axel Darvik och Juno Blom, Liberalerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

10-15 tomma stolar vid terminsstarten. Det är rektorn Marika Anderssons verklighet på Lövgärdesskolan. Varje år. Det är barn som förs bort av sina föräldrar till deras gamla hemländer. En del i uppfostringsresor andra för att mot sin vilja giftas bort. För ytterligare andra kan det sluta i könsstympning eller gå ännu värre. ”Vi har haft barn som aldrig kommer tillbaka”, säger Marika Andersson till GP den 6 mars.

Nästan uteslutande handlar detta om hederskultur och har blivit en realitet i Sverige och för svenska skolor att hantera.

För en månad sedan åtalades en pappa i Västsverige för att ha kidnappat sina tre barn under en semesterresa till Irak. Mamman lyckades ta sig tillbaka till Sverige och har uttryckt stor oro för att deras barn riskerar att giftas bort.

ANNONS

Ökat markant

Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Bild: Paul Björkman

Vi vet inte hur många barn och unga som förs ut ur landet varje år. Antalet barn och unga som riskerar att föras bort eller har bekräftats vara bortförda har ökat markant under 2022. Detta framkommer i en rapport från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck och bygger på samtal som de fått till den nationella stödtelefonen som Länsstyrelsen Östergötland ansvarar för. Enligt samtalen förs personer ofta bort till länder där det råder annan familjelagstiftning och eftersom svensk lag enbart gäller i Sverige kan det vara oerhört svårt för dessa personer att få återvända hem till Sverige. Det visar sig även att många av de barn och unga som förts ut ur landet har varit kända av ansvariga myndigheter. Totalt rörde det sig om 210 personer, vilket är den högsta noterade siffran som rör bortförda personer sedan stödtelefonen etablerades 2014.

Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg har i en annan rapport intervjuat personer involverade i över 170 bortföranden av barn och unga från Sverige. Vid dessa intervjuer framkommer att ängslan över att konfrontera hedersrelaterat våld och förtryck fortfarande är stort i Sverige. Tre fjärdedelar av bortförandena handlar om heder. Även i denna rapport är det tydligt att i en majoritet av fallen hade myndigheter redan känt till utsattheten hos offret. Bara i 16 procent av fallen hade myndigheterna lyckats skydda offret.

ANNONS

Vi måste stå upp för ett samhällskontrakt som skyddar alla, särskilt de som behöver det skyddet allra mest

Dessutom framkommer att 25 av barnen förts ur landet direkt efter att man avslutat ett omhändertagande. Över 80 av barnen som förts ut ur landet, ofta på grund av heder, befinner sig fortfarande där. Detta är ett enormt samhällsmisslyckande och ett oerhört svek mot alla utsatta barn som myndigheter inte lyckas skydda.

Det är obegripligt hur politisk korrekthet och ängslan över att konfrontera andra traditioner, kulturer eller religioner fortfarande leder till att samhället inte skyddar barn och unga. I Sverige skickar skolan ett sms till vårdnadshavare om deras barn kommit 10 minuter för sent till en lektion samtidigt som många kommuner helt saknar rutiner för barn som förs ut ur landet mot sin vilja.

Marika Andersson på Lövgärdesskolan bedriver ett föredömligt arbete för att hindra bortföranden genom information och detektivarbete för att ta reda på vad som hänt med de som försvinner. Fler kan lära sig av det, men politiken måste också hänga med för att det här inte bara ska vara skolans ”problem”. Tystnadskulturen i kommunernas verksamheter är ett stort bekymmer. Ett dokumenterat stort problem inte minst i Göteborg.

Krävs en blankett

I Sverige har det många gånger debatterats huruvida det är rätt eller fel att upphäva terroristers svenska medborgarskap vid dubbelt medborgarskap samtidigt som det är tyst kring att det fortfarande bara krävs en blankett för att upphäva ett barns svenska medborgarskap som en bestraffning för att barnet åtnjutit de rättigheter som vi gemensamt beslutat om att barn ska rätt till.

ANNONS

Nu måste Sverige:

– Sätta stopp för att kompromissa bort svensk lagstiftning när det krockar med andra traditioner, religioner eller kulturer.

– Säkerställa att det finns riktlinjer, handlingsplaner och kunskap hos socialtjänsten och elevhälsan för att skydda alla barn.

– Barnperspektivet och brottsofferperspektivet måste komma först. Vuxna som begränsar barn och ungas frihet och deltar i att utsätta barn och unga för hedersrelaterat våld och förtryck måste straffas hårdare.

– Vi måste stå upp för ett samhällskontrakt som skyddar alla, särskilt de som behöver det skyddet allra mest. Det vi behöver göra är att agera här och nu.

– Tystnadskulturen måste motverkas och vi måste säkerställa att myndighetsbeslut inte påverkas av hederskultur.

Juno Blom (L) barnrättspolitisk talesperson

Axel Darvik (L) kommunalråd och goodwillambassadör för GAPF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS