Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara tomma ord från SD

Vi behöver inte bunta ihop Sverigedemokraterna med varken antisemitiska rörelser, främlingsfientliga partier eller uttalanden. Det gör SD nämligen alldeles fullgott på egen hand genom sitt partiprogram, sin retorik och sin politiska praktik, skriver bland andra medlemmer i Judiska församlingen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Förintelsens minnesdag, 17/1 och 19/1

”Bunta inte ihop oss med fascister”, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) i en replik till vår debattartikel om varför vårt arv och levda erfarenhet samt värnande om allas lika värde gör att vi inte kan medverka på manifestationen för Förintelsens offer, Samling för demokrati, så länge Sverigedemokraterna är medarrangörer.

Vi behöver inte bunta ihop Sverigedemokraterna med varken antisemitiska rörelser, främlingsfientliga partier eller uttalanden om åtskillnader av människor – alltifrån definitioner av när en människa anses svensk till att det skulle finnas en nedärvd nationell essens. Det gör Sverigedemokraterna nämligen alldeles fullgott på egen hand genom sitt partiprogram, sin retorik och sin politiska praktik.

Åtskilliga tillfällen

I vår grundartikel skriver vi att Svenska kommittén mot antisemitism inte bara benämner kopplingar mellan Sverigedemokraterna och nynazism utan även distinktionen mellan partiets officiella och inofficiella retorik gällande antisemitism (skma.se, mars 2016). Vid åtskilliga tillfällen har företrädare och medlemmar i partiet gett utlopp för rasistiska och antisemitiska åsikter (Svenska kommittén mot antisemitism; Expo; Aftonbladet; Expressen; Dagens Nyheter; Sveriges Radio med flera. För källhänvisningar med datum, se grundartikeln). Till detta kan läggas ytterligare granskningar som bland annat visar på Sverigedemokraterna som ett parti där antisemitiska uttalanden inte föranleder uteslutning (Expo 2016-12-05 med flera).

De granskningar som har gjorts och som vi källhänvisar till får stå oemotsagda medan Fogelklou och Tidland i svepande ordalag försöker flytta fokus till judars situation i Malmö och integrationsfrågan.

Inget annat än tomma ord

Medlemmar och företrädare hos Sverigedemokraterna uttrycker sig gång på gång rasistiskt och antisemitiskt (se tidigare nämnda källor). Det är enligt oss inte förenligt varken med allas lika värde eller med den respekt för Förintelsens offer Fogelklou och Tidland i sin replik säger sig vilja visa. Så länge partiet i handling visar motsatsen, blir meningar om att ”stå solidariska med kampen mot antisemitism i alla dess former”, ”stå upp för den judiska minoriteten” och att visa ”respekt för Förintelsens offer” inget annat än tomma ord.

Vår position förblir oförändrad. Med Sverigedemokraterna som medarrangörer av minnesceremonin kan vi av hänsyn till våra döda släktingar, för våra kommande generationer och för allas lika värde, inte närvara.

Lisa Granér

pensionär och medlem i Judiska församlingen i Göteborg

Erik Nilsson

vårdadministratör och medlem i Judiska församlingen i Göteborg

samt ytterligare 42 personer verksamma som egna företagare, journalister, bibliotekarier, föreläsare, kulturarbetare, psykoterapeuter, pensionärer, studenter, hälso- och sjukvårdspersonal, pedagoger, socionomer, psykologer, samordnare, universitetslektorer, kommunala samt statliga tjänstepersoner. Utifrån hotbilden mot judar i Sverige från bl.a. högerextremt håll har de av säkerhetsskäl valt att vara anonyma. Redaktionen känner till skribenternas identitet.