Vi kan därför inte stillasittande se på när en undersköterska i Göteborg riskerar att få 10 000 kronor mindre i plånboken om hen bor i Göteborg än i Stockholm. Det är dåligt både för undersköterskan och för arbetsgivarna i Göteborg som får svårare att attrahera kompetens när skatterna är så mycket högre här, skriver debattörerna.
Vi kan därför inte stillasittande se på när en undersköterska i Göteborg riskerar att få 10 000 kronor mindre i plånboken om hen bor i Göteborg än i Stockholm. Det är dåligt både för undersköterskan och för arbetsgivarna i Göteborg som får svårare att attrahera kompetens när skatterna är så mycket högre här, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bara lata politiker ser höjda skatter som lösningen på alla problem

Alliansen har styrt Göteborg i fyra år. Vi har gjort det i minoritet och under en pandemi. Det har inte alltid varit lätt, men jämfört med hur det sett ut tidigare har både sammanhållning och riktning varit tydlig, skriver Axel Josefson (M), Axel Darvik (L), Emmyly Bönfors (C) och Elisabet Lann (KD)

ANNONS

Nu står vi inför ett nytt val och vår utgångspunkt är att styra tillsammans i ytterligare fyra år. Vi tror att det behövs för att komma till rätta med de problem som Göteborg dras med när det gäller utanförskap, otillräckliga skolresultat och otrygghet. Precis som vi varit hittills kommer vi vara beroende av breda politiska lösningar för att komma framåt – något vi gång på gång visat att vi klarar av.

Vi har vänt eller tydligt påbörjat vändningen i några av de mest akuta frågorna för Göteborg och göteborgarna. Skolresultaten har slutat falla och börjar nu vända uppåt. Näringslivsklimatet har förbättrats och investeringarna ökar – senast genom Volvo Cars och Northvolts beslut om att lägga sin batterifabrik i staden. Köerna till äldreomsorgen är borta och medarbetarna är nöjdare. Antalet särskilt utsatta områden har minskat, liksom dödsskjutningarna. Vi har tagit stora kliv i elektrifieringen av kollektivtrafiken samtidigt som vi fortsatt vår resa mot klimatneutralitet.

ANNONS

Underskott till överskott

Allt detta har skett samtidigt som vi vänt på Göteborgs Stads tidigare ständigt krisande ekonomi. Genom att gå från underskott till överskott har vi skapat utrymme för att öka investeringarna i skolan med 70 procent jämfört med de närmast föregående åren. Detta kompletteras med de investeringar som gjorts av privata aktörer inom äldreomsorg och skola. I båda fallen är det investeringar som hade varit omöjliga under tidigare styren – i alla fall om de inte skulle höjt skatten eller lånat upp ännu mer pengar. Med dagens räntor borde lånedörren vara stängd för en bra tid framåt.

Det som skiljer oss från de flesta andra politiska konstellationer är en djupgående värdegemenskap där vi har bred samsyn inte bara på enskilda frågor. Vi förenas i synen på att göteborgaren är viktigare än systemet. Att marknadsekonomi och fri företagsamhet inte bara är det bästa sättet att bygga välstånd, utan också moraliskt överlägset andra ekonomiska ordningar. De stora utmaningarna med miljö och klimat löses bäst tillsammans med ett innovativt näringsliv, inte genom plakatpolitik och förbud. Vi delar kort och gott en realistisk optimism när det gäller våra möjligheter att var och en och tillsammans kunna lösa stora samhällsproblem.

De stora utmaningarna med miljö och klimat löses bäst tillsammans med ett innovativt näringsliv, inte genom plakatpolitik och förbud

Det innebär inte att vi är naiva eller tror att det offentliga inte behövs. Här i Göteborg måste staden exempelvis ta ett stort ansvar för att komma till rätta med segregation, otrygghet och våld både på stan och i hemmet. Vi behöver säkra upp att alla göteborgare får en god utbildning och en trygg omsorg både i början och i slutet av livet samt vara pådrivande i och en viktig aktör i klimatomställningen. För oss finns inget alternativ till att Göteborg och vårt näringsliv ska vara ledande i utvecklingen av nya klimatsmarta lösningar och ny teknik.

ANNONS

Utifrån detta kan vi, trots att vi är olika partier med skilda utgångspunkter, enas i en vision för Göteborg där staden står stark där den verkligen behövs, men där människan alltid går före systemet. Där de viktigaste besluten fattas av göteborgarna själva – inte av oss politiker. Vi tror på göteborgarna. Det ställer krav på lyhördhet och flexibilitet i hela stadens organisation, men också på effektivitet, så att vi inte använder ett enda öre mer än nödvändigt av göteborgarnas pengar. Kommunen finns till för göteborgarna – inte tvärtom. Skatt är inget självändamål – det är ett medel.

Högre skatter här

Vi kan därför inte stillasittande se på när en undersköterska i Göteborg riskerar att få 10 000 kronor mindre i plånboken om hen bor i Göteborg än i Stockholm. Det är dåligt både för undersköterskan och för arbetsgivarna i Göteborg som får svårare att attrahera kompetens när skatterna är så mycket högre här. Det är också dåligt för Göteborg som stad då det alltför ofta innebär att undersköterskor och andra väljer att bo och betala skatt i någon av våra kranskommuner. Därför vill vi under kommande mandatperiod inleda en sänkning av kommunalskatten. Målet bör vara att hamna på genomsnittet i Sverige. Dit är det inte jättelångt, men även det ställer krav på oss politiker att kunna prioritera och hushålla med göteborgarnas pengar. Vi är dock beredda att göra det jobbet – bara lata politiker ser höga skatter som lösningen på alla kommunens problem.

ANNONS

Axel Josefson, gruppledare Moderaterna

Axel Darvik, gruppledare Liberalerna

Emmyly Bönfors, gruppledare Centerpartiet

Elisabet Lann, gruppledare Kristdemokraterna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS