Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Lönn Lundbäck, regionchef Hyresgäst- föreningen Västra Sverige

Bara Fastighetsägarna gynnas om Boplats splittras

Orsaken till bostadskön är hyresregleringen, utbrister Fastighetsägarna. Men den har varit avskaffad i mer än 40 år. Detta har märkligt nog undgått Fastighetsägarna, skriver Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Boplats Göteborg, 22/10 och 25/10

Nej, orsaken till bostadsbristen och bostadskön är inte vårt gemensamma förhandlingssystem, eller hur hyrorna sätts i Sverige. Orsaken är att det byggts för lite och för dyrt under alltför många års tid. Om nu Fastighetsägarna vill värna allas rätt att bo till rimlig kostnad borde de kunna kroka arm med oss i denna viktiga samhällsfråga i stället för att fokusera på vinstmaximering.

Fastighetsägarna vill ge sken av att det är de privata hyresvärdarna som i första hand öppnar upp möjligheten för människor att få tillgång till en bostad. Men om det är så vad har ni då att dölja? Varför är det inte självklart för er att vilja jobba för transparens i hur lägenheter förmedlas?

Redan i dag har alla fastighetsägare, kommunala som privata, möjlighet att lägga kriterier i sökprofilen över vilken hyresgäst de vill se till en viss lägenhet. När detta är uppfyllt, då sker tilldelningen efter kötid. Exempelvis kan de rikta sitt erbjudande till någon som precis fått jobb i staden och/eller är nyanländ. Precis de grupper som Rikard Ljunggren säger sig värna.

En öppen och en dold

Det är inte Hyresgästföreningen eller Boplats som slår sönder en samlad marknadsplats för hyresrätter. Det är ju ni som nu vill ta med er rättigheten till Boplats IT-system för att fortsätta fördela era lediga lägenheter precis som ni vill. Staden kommer att ha två marknadsplatser för hyresrätter; en öppen för insyn där rättvisa råder och en som är dold och där turen och kontakter avgör.

Att kunna välja fritt bland hyresgäster är möjligen bra för Fastighetsägarna. Men för oss och för de över 210 000 människor som i dag köar på Boplats är det självklart att vi måste ha ett rättvist, öppet och transparent system att fördela de lägenheter som finns och där det är tydligt varför du fått eller inte fått en lägenhet.

Anna Lönn Lundbäck

regionchef Hyresgäst- föreningen Västra Sverige